Την αρχική παρατήρηση της γνωστής μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, ότι η θνητότητα από COVID-19 στη χώρα μας σχετίζεται άμεσα με το πόσο «φορτωμένο» είναι το σύστημα Υγείας και τις γεωγραφικές ανισότητες στο επίπεδο περίθαλψης, επιβεβαιώνει επικαιροποιημένη μελέτη που υπογράφει ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας. Η νέα μελέτη περιλαμβάνει και την περίοδο των πανδημικών κυμάτων με τις παραλλαγές «Δέλτα» και «Ομικρον», κατά την οποία –σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων– ο κίνδυνος θανάτου για τους διασωληνωμένους ασθενείς αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η επιδείνωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη για όσους νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της επαρχίας: 64% μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν σε σχέση με όσους νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας. Κατά την περίοδο πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 –πριν δηλαδή τα κύματα των παραλλαγών «Δέλτα» και «Ομικρον»– ο κίνδυνος θανάτου των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία της επαρχίας ήταν κατά 36% υψηλότερος σε σχέση με τα νοσοκομεία της Αθήνας.

Ειδικότερα, η επικαιροποιημένη μελέτη αναφέρεται στο διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 3 Απριλίου 2022 (η προηγούμενη ανάλυση ήταν για το διάστημα έως και 6 Μαΐου 2021) και αφορούσε 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς εκ των οποίων 10.466 (74,7%) κατέληξαν. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (12.902 εκ των 14.011). Ο κίνδυνος θανάτου στο διάστημα της μελέτης αυξανόταν όσο περισσότερη ήταν και η πίεση στο ΕΣΥ. Ετσι, όταν ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με COVID ήταν 400-499, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 22% αυξημένος από αυτόν που υπήρχε όταν το σύστημα δεν πιεζόταν (λιγότεροι από 200 διασωληνωμένοι ασθενείς). Οταν δε οι διασωληνωμένοι υπερέβαιναν τους 800, ο κίνδυνος θανάτου ήταν αυξημένος κατά 48%. Διπλάσιος ήταν ο κίνδυνος θανάτου για όσους δεν είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, η επίδραση του εμβολιασμού στη θνητότητα των ασθενών αυτών ήταν μη στατιστικά σημαντική. «Αυτό δεν είναι περίεργο», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο είναι τρομερά αποτελεσματικό στο να προλαμβάνει τη βαριά νόσο και τον θάνατο, αλλά εάν κάποιος έχει την ατυχία ήδη να νοσεί βαριά παρά τον εμβολιασμό, είναι η ποιότητα της περίθαλψης που καθορίζει τις πιθανότητες που έχει για να ζήσει».

Εν τω μεταξύ, αύξηση κατά 24% παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα μας στον αριθμό των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων COVID-19. Ειδικότερα δηλώθηκαν 44.775 νέα κρούσματα την εβδομάδα 19 έως 25 Σεπτεμβρίου έναντι 36.146 κρουσμάτων την εβδομάδα 12 έως 18 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη εβδομάδα κατά την οποία παρατηρείται αύξηση και η οποία κατά τον ΕΟΔΥ σχετίζεται με την κινητικότητα των μαθητών. Τετραπλασιασμός του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 των αστικών λυμάτων στην Πάτρα παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε. Σταθερός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών (περίπου 80), ενώ μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό των θανάτων (97 θάνατοι, 16% λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα της καταγραφής).

Νέα εμβόλια

Από την προσεχή Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί –ως αναμνηστική δόση– με τα πλήρως επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι της COVID-19 και τα οποία παρέχουν προστασία έναντι των στελεχών «Ομικρον» 4 και 5 (BA 4/5). Η πλατφόρμα προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού οι δικαιούχοι για τον εμβολιασμό τους με τα νέα εμβόλια ενεργοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)