Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ενημέρωσε σήμερα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, τους κατοίκους του Παλαμά Καρδίτσας που επλήγη με σφοδρότητα στις πρόσφατες πλημμύρες, για την λεπτοσπείρωση που καραδοκεί στα πλημμυρισμένα.

Oι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς είναι πολύ πιθανή η μετάδοση νοσημάτων, λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής που επικρατούν στην περιοχή. Αν και το κυριότερο πρόβλημα από τα λιμνάζοντα νερά είναι η γαστρεντερίτιδα, έχουν παρατηρηθεί και περιστατικά λεπτοσπείρωσης, ένα πρόβλημα που συνήθως φαίνεται σε βάθος χρόνου, καθώς δεν εμφανίζεται αμέσως.

Σύμφωνα με την κα Αμαλία Κρικέλλη, μέλος της κινητής ομάδας του ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση, γνωστή και ως πυρετός των αγρών και νόσος των ποντικών, είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σπειροειδούς μορφής Spirochaetae, το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα.

Ξενιστές είναι κυρίως τα τρωκτικά αλλά και οι σκύλοι, ενώ ο χρόνος επώασης είναι από δύο έως τριάντα ημέρες. Η κα Κρικέλλη προτείνει τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες και γυαλιά, καθώς η μετάδοση γίνεται και μέσω των βλεννογόνων ( μύτη, μάτια, στόμα), ενώ σε περίπτωση πληγών είπε ότι πρέπει να καλύπτονται με αδιάβροχους επιδέσμους.

Με την εξαφάνιση της λεπτοσπειραιμίας και του πυρετού εμφανίζονται σπληνομεγαλία και ηπατομεγαλία, ίκτερος και νεφρική ανεπάρκεια που συνήθως είναι αναστρέψιμη.

Στα αρχικό στάδια, η κλινική εικόνα είναι παρόμοια με αυτήν της γρίπης (πυρετός, ρίγος, μυαλγία κλπ). Επίσης, είναι δυνατόν άτομα με λεπτοσπείρωση να εμφανίσουν ήπιες εκδηλώσεις ή να μην εμφανίσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα, ενώ η μικροβιακή λοίμωξη μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο.

Ρεπορτάζ Ελ. Κουτσογιάννη

ertnews.gr