Μήνυμα για την ανάγκη δημιουργίας νέων ηγετών, ικανών να αλλάξουν τον κόσμο, έστειλε ο πρώην πρόεδρος των HΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Obama Foundation στην Αθήνα.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, ο ίδιος τόνισε πως είναι αξιοθαύμαστο πως μια μικρή χώρα είχε τόσο μεγάλη συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό. «Η Ελλάδα ήταν και είναι ένα σταυροδρόμι, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, με τη ναυτιλία και το εμπόριο να συνδράμουν στη διάδοση των ιδεών» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στους πάνω από 100 υποτρόφους του προγράμματος Obama Leaders, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μια μικρή συνομιλία με την αδελφή του Μάγια Σοετόρο, κατά την οποία έφερε στη μνήμη τα παιδικά του χρόνια, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως έχει ένα «πακέτο» με πολύ καλές αναμνήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντησή του σε ερώτηση για το ποια σούπερ δύναμη θα ήθελε να έχει: «Παλαιότερα έλεγα ότι ήθελα να μιλώ κάθε γλώσσα στον κόσμο, ακόμα και των εξωγήινων ή των δελφινιών. Πλέον ήρθε το google translate να κάνει αυτή τη δουλειά, οπότε θα επέλεγα τη σούπερ δύναμη του να μπορείς να κοιμάσαι μόνο μία ώρα κάθε βράδυ.»

Οι Obama leaders

Η συνάντηση αυτή -που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας- σηματοδότησε την ολοκλήρωση της εξάμηνης διαδρομής των συμμετεχόντων από 75 χώρες στο πρόγραμμα για το 2023, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να συνομιλεί με τέσσερις Obama leaders σχετικά με τις δράσεις τους στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και επιτάχυνσης της θετικής και διαρκούς αλλαγής στις κοινότητές τους.

Aξιζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση προλόγισε η Ελληνίδα Obama leader Αναστασία (Ελπίδα) Κόκκοτα, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Mexoxo», που στόχο έχει να ενισχύσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Αμέσως μετά στο πάνελ των τεσσάρων αποφοίτων με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε ρόλο δημοσιογράφου έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στη Martina Kolesarova από τη Σλοβακία, υπεύθυνη του Pontis Foundation, του μεγαλύτερου μη κερδοσκοπικού οργανισμού της Σλοβακίας, τον Kelvin Tan από τη Μαλαισία ιδρυτή του project ID που προωθεί την ηγεσία στους μαθητές, την Chipo Zhou από τη Ζιμπάμπουε ιδρύτρια της Opihc μιας εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας με έδρα την Νότια Αφρική και την Τhuba Sibanda από τη Ναμίμπια επικεφαλής της PAY προωθώντας τον αθλητισμό στην εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Obama Foundation Leaders» εντοπίζει άτομα που εργάζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην κοινωνία των πολιτών, τα οποία έχουν επιδείξει έργο στην προώθηση του κοινού καλού με έμφαση – όπως επισημαίνεται – στις κοινές αξίες και την ηθική ηγεσία, που αποτέλεσαν το όραμα του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα. Μέσα από την ενδυνάμωσή τους και την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων, το Ίδρυμα Ομπάμα έχει ως στόχο την ανάδειξη μιας νέας γενιάς ενεργών πολιτών, μιας νέας γενιάς ηγετών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως θετικά πρότυπα και θα δημιουργήσουν απτές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

ot.gr