«Μέρα Θεσσαλίας» είναι η σημερινή για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αλλεπάλληλα ραντεβού με θεσμικούς φορείς της περιοχής, αλλά και με αντιπροσωπεία αγροτών, στον απόηχο της έκθεσης της ολλανδικής εταιρίας HVA που παραδόθηκε προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου και προκρίνει μια σειρά παρεμβάσεων για την ανάταξη της περιοχής μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το σχέδιο των Ολλανδών ειδικών «ξεπερνά τις 400 σελίδες και αποτελεί την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας» συμπληρώνοντας ότι μεταξύ άλλων «περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ολιστικά η διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτική παραγωγή».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για το master plan δούλεψαν πάνω από 40 επιστήμονες από 8 ειδικότητες, Αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις. Η δουλειά αυτή έγινε στο πεδίο και όχι στο γραφείο»

«Τη μελέτη πρέπει να τη δούμε μέσα από τον επιστημονικό πρίσμα που την διακατέχει. Δεν είναι θέσφατο αλλά δίνει σαφείς κατευθύνσεις. Αποτελεί έναν οδικό χάρτη που μπορούμε να συμφωνήσουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενοι φορείς για να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στη Θεσσαλία και να μετατρέψουμε τη μεγάλη καταστροφή της κακοκαιρίας Daniel σε ευκαιρία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά «στη διάσταση που δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Daniel για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας τελειώνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αύριο πρέπει να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι - γιατί είδα και τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας - και να πάμε σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγροτική παραγωγή και είναι άδικο να αναδείξουμε τη διάσταση αυτή».

«Πρέπει, όμως, να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε η ζημιά που θα έχει γίνει από την έλλειψη υδάτινων πόρων μετά από χρόνια να μην είναι αναστρέψιμη» κατέληξε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε στους συνομιλήτες του ότι «η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».

protothema.gr