Κομβικό ρόλο στην εγχώρια ανακύκλωση παίζει η εταιρεία LM Eco των Λάμπρου Πουρδαλά και Θωμά Τσιγγενέ, η παραγωγική λειτουργία της οποίας ξεκίνησε το 2019 στην Καρδίτσα και έχει ως στόχο να ανεβάσει τους όγκους των απορριμμάτων που επεξεργάζεται και να τα επιστρέφει στην ελληνική οικονομία με τη μορφή προϊόντων χαρτιού και αλουμινίου.

Η θεσσαλική εταιρεία υποδέχεται («αγοράζει») απορρίμματα από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ελέγχεται από παραγωγικές εταιρείες και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), τα οποία συλλέγονται από τους «μπλε κάδους» που είναι τοποθετημένοι σε ολόκληρη σχεδόν την ελληνική επικράτεια.

Επεξεργαζόμενη τα απορρίμματα αυτά η LM Eco όχι μόνο συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια της ανακύκλωσης και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, η εταιρεία μέσα από εκδηλώσεις (π.χ. επισκέψεις σχολείων) συνεισφέρει στην εκπαίδευση της κοινωνίας σε ζητήματα ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής προστασίας.

«Για το αρχικό στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε πάμε πολύ καλά και είμαστε ευχαριστημένοι, πλην όμως θέλουμε αναμφίβολα να μεγαλώσουμε. Στόχος μας είναι όχι μόνο να αναπτυχθούμε περαιτέρω εντός Ελλάδας, αλλά παράλληλα να προχωρήσουμε και σε εξαγωγές» αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, η οποία προσθέτει πως τμήμα του μηχανολογικού της εξοπλισμού έχει κατασκευαστεί εσωτερικά, χωρίς να διατεθούν μεγάλα ποσά για την αγορά τέτοιων μηχανημάτων από το εξωτερικό.

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης της LM Eco είναι η πρώτη μονάδα ανακύκλωσης με εξειδίκευση τις χάρτινες συσκευασίες υγρών τροφίμων στην Ελλάδα. Μέσω της ανακύκλωσης και της μετατροπής τους σε νέα υλικά και προϊόντα με πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητα, δίνει νέα «ζωή» στις χάρτινες συσκευασίες. «Η LM ECO ανακυκλώνει το 100% των συσκευασιών που παραλαμβάνεται από τα κέντρα διαλογής. Το 2021 και το 2022 ανακυκλώθηκαν 2.200 τόνοι χάρτινων συσκευασιών υγρών τροφίμων», δήλωσε ο Λάμπρος Πουρδαλάς.

Κομβικό ρόλο στην όλη διαδικασία, παίζει αναμφίβολα η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία μέσα από τους «μπλε κάδους» και τη συνεργασία της με 312 δήμους, καλύπτει το 96% του ελληνικού πληθυσμού.

«Μέσα από τους μπλε κάδους και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης αποφεύγεται κάθε χρόνο η εκπομπή 1,44 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνουν 870.000 νοικοκυριά, ή εναλλακτικά απορρίμματα που θα κάλυπτα 18 γήπεδα ποδοσφαίρου σε ύψος δέκα μέτρων», υποστηρίζει ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Γιάννης Ραζής, καλώντας τους Έλληνες πολίτες να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των μπλε κάδων, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

euro2day.gr