Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία, μετά και την τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που πραγματοποιείται στη Λάρισα.

Ο, ελληνικής καταγωγής, Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, George Tsunis, που συμμετέχει στις εργασίες, εξέφρασε την υποστήριξή του στην πληγείσα Θεσσαλία και την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα θα αποκατασταθούν, με την περιοχή να γίνεται ακόμη πιο ανθεκτική.

Ο κ. Tsunis ανέφερε ότι η Λάρισα διαθέτει δυναμική καινοτόμο οικονομία και πως οι ισχυρές οικονομίες θωρακίζουν τις κοινωνίες.

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας υπογράμμισε ότι αυτές βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και ότι ποτέ ξανά η φιλία των δυο χωρών δεν ήταν σε τόσο υψηλό επίπεδο.

“Η Ελλάδα δεν είναι απλά πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή , αλλά είναι επίσης βασικός σύμμαχος” τόνισε ο κ. Πρέσβης.

Όπως επίσης και ότι “υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, η Ελλάδα ξαναφτιάχνει τον χάρτη της ενέργειάς της. Το 59% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ποσοστό που την τοποθετεί στις 10 πρώτες χώρες, ένα αξιοθαύμαστο κατόρθωμα. Η Ελλάδα αποτελεί κέντρο για την ενέργεια, τις μεταφορές στα Βαλκάνια και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική διπλωματία για την ευρωπαϊκή ένταξη των γειτόνων του Νότου”.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, που επίσης συμμετέχει στη Γεν. Συνέλευση του ΣΘΕΒ.

” Το πρώτο είναι να θεραπεύσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές που προκάλεσαν στη Θεσσαλία οι θεομηνίες και με αυτή την αφορμή να ενισχύσουμε το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, να μετασχηματίσουμε το οικονομικό υπόδειγμα, ώστε να την κάνουμε οικονομικά και κοινωνικά πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας “Θέλουμε να έχουμε περισσότερα χρήματα να στηρίξουμε όλους τους πληγέντες, αγρότες νοικοκυριά, επαγγελματίες. Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αν τα προηγούμενα 4, 5 χρόνια δεν είχαμε προλάβει να ισχυροποιήσουμε την ελληνική οικονομία. Θέλουμε καλύτερη υγεία, παιδεία, καλύτερο συνταξιοδοτικό, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και κίνητρα για επενδύσεις. Όλα αυτά δε γίνονται με νόμους και άρθρα, αλλά μόνο με ισχυρή οικονομία.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς 4 και 5 φορές ισχυρότερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης και αυτό μας επιτρέπει να λύνουμε προβλήματα. Δεν εφησυχάζουμε. Πρέπει ακόμη πιο ισχυρά να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τον μ.ο της Ευρώπης.

Η ανάπτυξη της Ελλάδας περνάει μέσα από την ανάπτυξη της Περιφέρειας, γι ΄αυτό βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στήριξη των ανθρώπων που ζουν στην περιφέρεια, που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και ζητάνε μια στήριξη από το κράτος. Αυτή θα την έχουν” υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας επισήμανε ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγει ένα έργο που αφορά την παρακολούθηση της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία. Ιδρύσαμε ήδη νέες δομές για το επιχειρείν, ιδρύθηκε η αγροδιατροφικη σύμπραξη.

Έρχεται προκήρυξη προγραμμάτων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που θα έχουν δύο άξονες: αρχές Μαΐου για τη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και ακολούθως, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, πρόγραμμα καθαρά για την επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλύτερες και ανταγωνιστικότερες”.

“Ακόμη η πόλη μετράει πληγές, προσπαθεί να βρει το βηματισμό της” ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων Θ. Μαμάκος λέγοντας πως η γενική συνέλευση του ΣΘΕΒ “αποτελεί ευκαιρία για να φτιάξουμε τον χάρτη με τις προτεραιότητες που θα οδηγήσουν στις λύσεις”, ενώ στην πρόκληση, μετά την τεράστια καταστροφή που άγγιξε τους πάντες στη Θεσσαλία, να χιστεί η Θεσσαλία του αύριο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Γιώργος Ρουπακιάς.

ertnews.gr