Για την επόμενη ημέρα της ψηφιοποίησης μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου από το βήμα του 27oυ Ετήσιου Economist Government Roundtable που πραγματοποιείται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, στο Λαγονήσι. Ανέφερε μάλιστα, ότι η επόμενη αυτή ημέρα περιλαμβάνει την νέα εποχή του gov.gr, η οποία θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος των πολιτών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, σε 20 περίπου ημέρες θα γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό η νέα εκδοχή του gov.gr. Αυτή θα περιλαμβάνει ένα νέο ψηφιακό βοηθό - ένα chatbot - ο οποίος θα απαντά σε ό,τι ερώτημα του θέσει φωνητικά ή γραπτά κάποιος πολίτης. Μέχρι το τέλος του έτους δε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο διακινούνται τα έγγραφα των πολιτών μεταξύ των υπηρεσιών.

«Από την έγχαρτη γραφειοκρατία δεν πρέπει να περάσουμε στην ψηφιακή γραφειοκρατία, γι' αυτό και σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι υπηρεσίες μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος μας είναι να γίνονται πιο απλά τα πράγματα και για να στείλουμε ένα έγγραφο από την μια υπηρεσία στην άλλη να πατάμε απλά ένα κουμπί αποδοχής μέσω του Wallet».

Για να προχωρήσουν ωστόσο τα παραπάνω, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα πρέπει να βελτιώσουμε και την συνδεσιμότητα της χώρας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Για να καλυφθεί η υστέρηση που παρατηρείται σήμερα, προχωρούν σημαντικά έργα, όπως το κουπόνι ευρυζωνικότητας που τρέχει αυτή την περίοδο (Smart Readiness) το οποίο θα βοηθήσει 120.000 οικήματα να γίνουν έτοιμα για υπερυψηλές ταχύτητες αλλά και αυτό που έρχεται το επόμενο διάστημα (Gigabit Voucher) καθώς και το mega ΣΔΙΤ του UFFB αλλά και το Σύζευξις ΙΙ, για το οποίο θα βρεθεί μια λύση σύντομα, όπως εξήγησε.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην κυβερνοασφάλεια, τομέας στον οποίο τις επόμενες ημέρες θα έρθει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Μέσω αυτού θα ελέγχονται 2.000 φορείς του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα ώστε να έχουν κοινές οδηγίες, κοινή πληροφόρηση, κοινές αναβαθμίσεις και πιστοποιήσεις και να αισθάνονται όλοι πιο ασφαλείς.

Τέλος παράλληλα τρέχουν κι όλα τα λοιπά μεγάλα έργα ψηφιοποίησης του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως τα ψηφιακά έργα στην Υγεία, την Δικαιοσύνη αλλά και την Πολιτική Προστασία. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι σήμερα έγιναν κάποιες δοκιμές πυρανίχνευσης και εντοπισμού φωτιάς στην Πεντέλη, τα οποία πήγαν πολύ καλά και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς αν ο σχεδιασμός του κράτους βασίζεται στο μοντέλο κάποιας άλλη ψηφιοποιημένης χώρας, όπως πχ. Η Εσθονία η ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι «δεν αντιγράφουμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο αλλά τις καλές πρακτικές άλλων χωρών προσαρμόζοντάς τες στα μέτρα μας».


«Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα είχαμε μάθει να χαρακτηρίζουμε τις εποχές από επαναστάσεις ή πολέμους, πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο προ και μετά gov.gr. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε, το οικοσύστημα της πληροφορικής είναι εδώ, η διάθεση υπάρχει καθώς και το όραμα και ο σχεδιασμός» τόνισε ο υπουργός.

insider.gr