Ο Διοικητής Επιχειρήσεων, Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης μιλώντας για το πεδίο δράσης της επιχείρησης «Ασπίδες» έκανε λόγο για έκταση διπλάσια από το εμβαδό των 27 κρατών μελών προσθέτοντας ότι ένα πλοίο χρειάζεται δέκα ημέρες για να διασχίσει την περιοχή και σχεδόν δύο ημέρες για να διασχίσει την περιοχή υψηλού κινδύνου.

«Ετοιμαζόμαστε και για την περίπτωση τυχόν επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στις Βρυξέλλες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα μέσα και το μέγεθος της επιχείρησης, αλλά και την εντολή για άμεση δράση προστασίας, η προτεραιότητα ήταν η εστίαση στην περιοχή υψηλού κινδύνου, διευκρίνισε.

Ο Υποναύαρχος Γρυπάρης τόνισε ότι διατηρείται η αμυντική εντολή της επιχείρησης και κάθε απάντηση αποτελεί πάντα συνέπεια επίθεσης και είναι αναγκαία, αναλογική και περιορίζεται στα διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής όλα τα προστατευόμενα σκάφη διασφαλίστηκαν με επιτυχία από επιθέσεις και όλα τα σκάφη που ζήτησαν συνοδεία προστατεύθηκαν.

Ανέφερε ότι κατά τις επτά εβδομάδες λειτουργίας της, η επιχείρηση «Ασπίδες» πέτυχε την προστασία 68 πλοίων και απέκρουσε 9 μη επανδρωμένα αεροχήματα, ένα μη επανδρωμένο πλωτό όχημα και τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημαντική συνδρομή της επιχείρησης «Ασπίδες» στην ασφάλεια στη θάλασσα καθώς και ότι στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ στην προστασία των παγκόσμιων αγαθών, διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και συνδρομή στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

«Παρακολουθούμε συνεχώς τις καθημερινές ενέργειες» και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο ανέφερε ο Υποναύαρχος Γρυπάρης και συμπλήρωσε ότι γίνεται εκτίμηση για επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και τη διαχείρισή της.

Εξήγησε ότι ενημερώνονται τα αρμόδια σώματα της ΕΕ έτσι ώστε να είναι σε γνώση τους η κατάσταση σε επιχειρησιακό επίπεδο και έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα στοιχεία-κεφάλαια.

Μπορέλ για επιχείρηση «Ασπίδες»: Διασφαλίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας

Τριπλός είναι ο στόχος της επιχείρησης «Ασπίδες» επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, εξηγώντας ότι πρόκειται για την προστασία των πλοίων, τη συνοδεία τους και την ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η επιχείρηση «Ασπίδες» ήταν μία «γρήγορη» και «ξεκάθαρη» απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι εξαιτίας των οποίων απειλείται η ασφάλεια στη θάλασσα, τίθεται σε κίνδυνο το διεθνές εμπόριο, η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Παράλληλα, σημείωσε ότι επηρεάζεται αρνητικά, το περιβάλλον, η ασφάλεια και η περιφερειακή οικονομία, ενώ υπάρχει άνοδος στο κόστος των εμπορευμάτων των πλοίων.

Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα τέσσερα κράτη-μέλη συμμετέχουν με φρεγάτες και 19 κράτη-μέλη με προσωπικό και άλλους τρόπους. Επιπροσθέτως, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι από τη στιγμή της έναρξης της επιχείρησης, λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά προσθέτοντας ότι οι αριθμοί δείχνουν πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η αποστολή.

«Δεν μιλάμε για παιχνίδι, αποκρούουν επιθέσεις, πραγματικά πυρά» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για επιχείρηση η οποία έχει βαθμό επικινδυνότητας καθώς και ότι πρέπει να αυξηθεί η ικανότητά της. Όπως είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, είναι σε εξέλιξη εργασίες για την αύξηση των logistics και η ιατρική-φαρμακευτική ικανότητα σε περίπτωση που χρειαστεί.

liberal.gr