Νέες αυξήσεις έρχονται στο ελαιόλαδο από τον Φεβρουάριο, οπότε και θα γίνουν γνωστά τα αποθέματα της Ισπανίας, της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγού χώρας του κόσμου.

Στην Ελλάδα, πάντως, η «βουτιά» της φετινής παραγωγής είναι πολύ μεγάλη και δείχνει νέες, σημαντικές αυξήσεις τιμών. «Περιμένουμε νέες αυξήσεις γιατί η χρονιά φέτος ήταν χειρότερη απ’ ότι αναμενότανε, δηλαδή η παραγωγή είναι γύρω στο 80% κάτω από την περσινή χρονιά », δήλωσε στο OPEN ο Ανδρέας Σάφακας, έμπορος ελαιόλαδου.

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ακρίβειας

Το ελαιόλαδο είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ακρίβειας καθώς ανατιμήθηκε κατά 58,5%, τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως λένε, όμως, παράγοντες της αγοράς, οι τιμές θα ανέβουν κι άλλο και γι’ αυτό κρατούν αποθέματα περιμένοντας.

Οι ελλείψεις εκτοξεύουν ήδη τις τιμές, οι πρώτες δημοπρασίες ελαιόλαδου του 2024 έδωσαν αυξήσεις στους παραγωγούς από 2,22% έως 28% και έσπασαν το φράγμα των 9 ευρώ το κιλό.

Στην Κρήτη, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έφτασε να πωλείται από τον παραγωγό στα 9,20€ το κιλό και, στην Πελοπόννησο, στα 9,35€ το κιλό, όταν στην Ιταλία, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έφτασε να πωλείται προς 10 – 12 € το κιλό και, στην Ισπανία, προς 9,73 € το κιλό.

Και δεν είναι μόνο το ελαιόλαδο αφού, το κόστος ζωής στην Ελλάδα, έχει εκτοξευθεί συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

ethnos.gr