Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται για τους αγρότες η εξασφάλιση εργατικών χεριών σε περιόδους συγκομιδής, καθώς πλέον βρίσκουν εργάτες με το «κιάλι» κυριολεκτικά, γεγονός που πολλές φορές ελλοχεύει τον κίνδυνο, ειδικά στις δενδρώδεις καλλιέργειες, να μείνουν τα αγροτικά προϊόντα αμάζευτα.

Μπροστά στον φόβο, οι καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων που δεν επηρεάστηκαν από τις ζημιές των πλημμυρών να μείνουν «αμανάτι», οι παραγωγοί υποχρεώθηκαν να επιστρατεύσουν τα μέλη των οικογενειών τους.

Για παράδειγμα στο Νότιο Πήλιο και ειδικότερα στα χωριά που η ελαιοπαραγωγή είναι μονοκαλλιέργεια, οι αγρότες βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία είχαν να αντιμετωπίσουν την ακαρπία και τη μειωμένη στο ελάχιστο παραγωγή και την ίδια στιγμή, ακόμη και αυτές τις μικρές ποσότητες ελαιών δε μπορούσαν να τις μαζέψουν εγκαίρως, αν πρώτα δεν είχαν εξασφαλίσει εργατικά χέρια.

Οι αλλοδαποί που κάποτε αποτελούσαν τον βασικό κορμό του εργατικού δυναμικού στα κτήματα έχουν γίνει δυσεύρετοι, ενώ καθοριστικό ρόλο πλέον διαδραματίζει το ύψος των αποδοχών.

Η έλλειψη εργατών γης έχει αυξήσει τα εργατικά μεροκάματα για τη συγκομιδή ελιάς. Επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν το υψηλός κόστος, οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή του Πηλίου προχώρησαν σε μία σιωπηρή συμφωνία για 40 ευρώ το μεροκάματο για το μάζεμα της ελιάς. Όμως κι αυτό το μέτρο δεν απέδωσε, όπως είπαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αγρότες, καθώς αρκετοί συνάδελφοί τους υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μεγαλύτερα μεροκάματα προκειμένου ο καρπός να μη μείνει πάνω στα δέντρα.

«Όταν καίγεσαι για τη συγκομιδή και δεν υπάρχουν πολλά χέρια να βοηθήσουν, υποχρεώνεσαι να πληρώσεις περισσότερα προκειμένου να μη μείνει αδιάθετο το προϊόν», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Στ. Μπ..

Να σημειωθεί ότι κατά καιρούς οι αγροτικοί σύλλογοι έχουν ζητήσει από την πολιτεία να διευκολύνει τη διαδικασία, για την απασχόληση αλλοδαπών που προέρχονται από τρίτες χώρες και επιθυμούν να δουλέψουν εποχικά στην Ελλάδα.

Η γραφειοκρατία τις περισσότερες φορές ορθώνει εμπόδια, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η έγκαιρη εξασφάλιση εργατικών χεριών.

Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)