Το μοναστηριακό συγκρότημα του τάγματος των μπεκτασί δερβίσηδων, γνωστό ως τεκές του Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη, αναδεικνύεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, ενταγμένο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-20 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η έναρξη των εργασιών, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Δεδομένου ότι στο παρελθόν δεν είχε ευοδωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασής του, παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης και υπήρχε ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων.

Οι εργασίες έως τώρα επικεντρώνονται στο επιβλητικό θολοσκεπές μαυσωλείο, που δεσπόζει στον χώρο, και περιλαμβάνουν τη στερέωση και αποκατάσταση των τοιχοποιιών και του θόλου του καθώς και τη συντήρηση του εσωτερικού διακόσμου του.

Μεταξύ άλλων έχει ολοκληρωθεί η κάλυψη του μνημείου, που συνδυάζει φύλλα μολύβδου στον θόλο και επικεράμωση χαμηλότερα.

Μία σειρά νέων στοιχείων ήρθαν στο φως, όπως η χρήση του μεταγενέστερου ανατολικού προσκτίσματος - προθαλάμου ως στεγασμένου νεκροταφείου, ενώ τεκμηριώθηκε και η αρχική μορφή της μνημειακής εισόδου του με το κιονοστήρικτο προστώο.

Οι επικείμενες εργασίες αφορούν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του με τη στερέωση του λίθινου περιβόλου, που τον οριοθετεί, στη δημιουργία μονοπατιού για τη διέλευση των επισκεπτών αλλά και σε σωστικές παρεμβάσεις στα ερείπια των υπόλοιπων μνημείων του σημαντικού αυτού καθιδρύματος, που εντοπίζονται πέριξ του μαυσωλείου.

Με την ολοκλήρωση του έργου, αναβαθμίζεται περαιτέρω ο πολιτιστικός χάρτης της περιοχής και δημιουργείται ακόμη ένας τουριστικός πόλος έλξης σε μια παρόχθια ειδυλλιακή και συνάμα διαχρονικά ιστορική τοποθεσία στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών.