Μέχρι να ανοίξει τα χαρτιά του ο Αλέξης Τσίπρας, η εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τρεις ημέρες μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα είναι… μία από τα ίδια: οι μεν θέλουν αυτό - οι δε προτείνουν το άλλο, με τις δημόσιες διαφοροποιήσεις να κάνουν πλέον την εμφάνιση τους.

Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι γνωρίζουν “τι έχει στο μυαλό του” ο κ. Τσίπρας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επιχειρούν να “ζυμώσουν” τις ορθές, κατ' αυτούς, λύσεις φοβούμενοι τον προεδρικό αιφνιδιασμό.

Τη λέξη-κλειδί τη δίνουν στενοί συνεργάτες του: επανίδρυση του κόμματος. Εννοώντας αποσαφήνιση πολιτικής φυσιογνωμίας, γραμμή, ανανέωση οργάνων με επιλογή παλιών και νεότερων στελεχών, τερματισμός της “Βαβέλ” και της μοιρασιάς θέσεων που προκαλεί η διαμάχη των εσωκομματικών ομάδων.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως το κόμμα της προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς που έχει να πει κάτι για το ευοίωνο μέλλον”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Νίκος Παππάς,
παραδεχόμενος ότι το κόμμα δεν κατάφερε να δημιουργήσει δεσμούς με τη βάση, δηλαδή “σε Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα, σωματεία” κλπ.

Οι πλέον τολμηροί μιλούν και για ίδρυση “νέου κόμματος” ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να προκρίνεται. Αντιθέτως, θεωρείται περίπου ως βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα διαπραγματευτεί τη νέα εικόνα με όρους “υποχωρήσεων χάριν της συνύπαρξης των τάσεων”.

«Τράβα το τσιρότο»

Πώς και, κυρίως, πότε θα γίνουν αυτά; Η πλειοψηφία των στελεχών (“προεδρικοί”) φαίνεται να προκρίνουν τον Ιούλιο για την εκλογή προέδρου, στη λογική “τράβα μια κι έξω το τσιρότο”. Δεν είναι αντίθετοι μάλιστα με την ιδέα να υπάρχει και δεύτερος υποψήφιος, πλην του κ. Τσίπρα, ώστε η διαδικασία να είναι πιο “ζωντανή” και να εκπέμπει συστράτευση.

Το επιχείρημα για το γρήγορο κλείσιμο της εκκρεμότητας είναι η πίεση χρόνου, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πάει τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ούτε να ηγηθεί πολιτικών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου ως πρόεδρος υπό προθεσμία.

Τα υπόλοιπα, λένε, δηλαδή εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής (απευθείας από τα μέλη, όπως ορίζει το νέο καταστατικό) και συνέδριο για απολογισμό και νέο πλαίσιο δράσης, “μπορούν να γίνουν από Νοέμβριο”.

Το πρόβλημα για την εδώ και τώρα εκλογή προέδρου είναι …ο Ιούλιος, αφού από το Σάββατο ξεκινά το πρώτο κύμα θερινών αδειών και, προφανώς, ουδείς πιστεύει ότι τα 170.000 μέλη που εξέλεξαν πέρυσι πρόεδρο τον κ. Τσίπρα θα είναι διαθέσιμα για τις νέες εσωκομματικές εκλογές - ακόμα και εάν δεν έχουν κάποιοι απομακρυνθεί ήδη λόγω απογοήτευσης.

Μία σκέψη για ηλεκτρονική ψηφοφορία βρίσκεται υπό συζήτηση.

“Ας μείνει στη Βουλή ο Τσίπρας”…

Η εσωκομματική αντιπολίτευση (“ομπρέλα”) προτιμά να παραπεμφθούν όλες οι διαδικασίες για το φθινόπωρο, δηλαδή και η εκλογή προέδρου.

Τον τόνο τον έδωσε ένα από τα στελέχη της εν λόγω ομάδας, ο Δημήτρης Βίτσας (σ.σ. δεν επανεξελέγη βουλευτής), προβάλλοντας την εν λόγω γραμμή, ενώ έριξε και την πρόταση για δυαρχία: ο κ. Τσίπρας να παραμείνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (δηλαδή πολιτικός αρχηγός στη Βουλή) και να αναδειχθεί άλλο πρόσωπο στο τιμόνι του κόμματος.

Κάτι που δεν το συζητά καν η προεδρική πλειοψηφία: “ή κανονικός πρόεδρος ή σπίτι του”, είναι η κατ' ιδίαν απάντηση στα πει δυαρχίας. Όπως σημειώσαμε και χθες, στελέχη αυτής της ομάδας διαρρέουν ότι θα ζητήσουν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να θέσει υποψηφιότητα και, εάν δεν δεχθεί, να προτείνουν την Έφη Αχτσιόγλου η οποία, έτσι κι αλλιώς, διατηρεί άριστη σχέση με τον κ.Τσίπρα.

Κάποιοι προβάλλουν και τη λύση του “Γαβριήλ Σακελλαρίδη”, πλην όμως ο ίδιος δεν είναι μέλος του κόμματος και, όπως τόνισε στη δήλωση στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, βρίσκεται εκτός κομματικών διεργασιών τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Αντιθέτως, θετικά είναι τα σχόλια από όλες τις πλευρές για τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος “ξεπετάχθηκε” ως επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής και συζητείται για τη θέση του Γραμματέα με αναβαθμισμένο ρόλο.

euro2day.gr