Προς υπογραφή οδεύει, μετά από πολυετή καθυστέρηση και συνεχείς εξαγγελίες, το έργο της κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών στη Θεσσαλία. Πρόκειται για ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) με ανάδοχο τον όμιλο Aktor, ύψους 116 εκατ. ευρώ, και αφορά στην αξιοποίηση και ανάπλαση του ακινήτου της παλιάς Βαμβακουργίας Βόλου, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ. Επιπλέον 13.655 τ.μ. προβλέπονται να αναπτυχθούν και σε έκταση στη Λαμία.
Σε ό,τι αφορά το κτίριο του Βόλου, αποτελείται από δύο εκτάσεις 88,4 στρεμμάτων στη Ν. Ιωνία Βόλου, εντός των οποίων βρίσκονται 20 υφιστάμενα κτίρια, συνολικής επιφανείας 48.600 τ.μ. Πρόκειται για μια ευρείας κλίμακας ανάπλαση, κάτι που εξηγεί και τον χρόνο που έχει απαιτηθεί για την τεχνική και αδειοδοτική ωρίμανσή του. Με βάση τον σχεδιασμό, στο ακίνητο διατηρούνται συνολικά επτά υφιστάμενα κτίρια συνολικής επιφανείας περίπου 27.120 τ.μ.
Ολα τα υπόλοιπα κτίσματα θα κατεδαφιστούν και θα αντικατασταθούν από νέα κτίρια επιφανείας 56.400 τ.μ. Επίσης, προβλέπονται ελεύθεροι χώροι, που θα περιλαμβάνουν πράσινο, πλατείες, ποδηλατοδρόμους, πεζοδρόμους και θέσεις στάθμευσης συνολικής επιφανείας 39.468 τ.μ. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 600 φοιτητικά δωμάτια, από τα οποία τα 80 θα δοθούν στη ΔΥΠΑ ως ανταποδοτικά για την παραχώρηση του ακινήτου.
Εντός του 2026 θα εκκινήσουν οι εργασίες κατασκευής φοιτητικών εστιών, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών τουλάχιστον 12.842 φοιτητών, ενώ προωθούνται και αρκετά έργα για την αναβάθμιση υφισταμένων. Συνολικά εκτιμάται πως θα κινητοποιηθούν επενδυτικά κεφάλαια ύψους άνω των 750 εκατ. ευρώ για να ανεγερθούν φοιτητικές εστίες, εκτός από τη Θεσσαλία, και σε Αττική, Δυτική Μακεδονία, Κρήτη, και Θράκη.
Κώστας Τόλης, thessaliaeconomy.gr










