Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας επέβαλαν τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα μία φορά το μήνα και εγγυοδοσία 10.000 ευρώ.

Ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» απολογήθηκε για τις καταγγελίες που αφορούν ασέλγεια σε βάρος δύο πρώην ανήλικων φιλοξενούμενων στις δομές του ιδρύματος.

Παρέμεινε σχεδόν τέσσερις ώρες στο γραφείο της 22ης τακτικής ανακρίτριας και μία ώρα στο εισαγγελικό γραφείο, απαντώντας σε ερωτήσεις των δικαστικών λειτουργών, και σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε τις κατηγορίες. Παράλληλα, παρέδωσε και ένα πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα, με το οποίο επιχείρησε να αντικρούσει το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του.

Σε βάρος του ιερέα τον περασμένο Απρίλιο είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία Ανηλίκων ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που οδήγησαν την εισαγγελία στην απαγγελία κατηγοριών, ο πατήρ Αντώνιος φέρεται να έχει κακοποιήσει σεξουαλικά έναν 19χρονο πρώην φιλοξενούμενο της «Κιβωτού» και έναν 15χρονο που συνεχίζει να διαμένει σε δομή της οργάνωσης. Οι αξιόποινες πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί από το Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Πατέρας Αντώνιος: Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Ο πατέρας Αντώνιος κατά την πολύωρη απολογία του τήρησε την υπερασπιστική γραμμή της απόλυτης άρνησης των κατηγοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» μιλώντας για τον 19χρονο υποστήριξε ότι «είχε έντονη παραβατική συμπεριφορά» και πως τα όσα έχει καταγγείλει είναι μια «σκευωρία», ενώ άφησε αιχμές ότι ενδεχομένως να έχει χρηματιστεί για να προβεί στις καταγγελίες για ασελγείς πράξεις.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, ο πατήρ Αντώνιος φέρεται να έχει παραδώσει στα χέρια της 22ης ανακρίτριας βίντεο με τα οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αποδεικνύεται ότι ο ίδιος και ο 19χρονος την ημέρα που καταγγέλλει ότι υπήρξαν ασελγείς πράξεις βρίσκονταν σε διαφορετικούς τόπους. Επιπλέον, όταν ο πατήρ Αντώνιος ρωτήθηκε για ποιον λόγο θεωρεί ότι ο καταγγέλλων ενδεχομένως να έχει χρηματιστεί για να τον καταγγείλει, φέρεται να επικαλέστηκε φωτογραφίες που δείχνουν τον 19χρονο να κάνει πολυτελή ζωή μετά την κατάθεσή του στις Αρχές.

Μάρτυρες υπεράσπισης

Στο πλευρό του πατρός Αντωνίου βρισκόταν από το πρωί η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, η οποία κατέθεσε υπέρ του στην ανακρίτρια.

Τις προηγούμενες ημέρες από το ανακριτικό γραφείο πέρασαν περίπου 20 πρόσωπα που κατέθεσαν επίσης ως μάρτυρες υπεράσπισης του ιερέα.

Μεταξύ αυτών είναι τουλάχιστον πέντε φιλοξενούμενοι της «Κιβωτού του Κόσμου», οι οποίοι φέρονται να κατήγγειλαν στην ανακρίτρια ότι ο 19χρονος επιχείρησε να τους προσεγγίσει ώστε να στραφούν και αυτοί εναντίον του πατρός Αντωνίου, παρότι δεν είχαν υποστεί οτιδήποτε από αυτόν.

Για τον 15χρονο φέρεται να σημείωσε ότι έχει διαφοροποιήσει την κατάθεσή του στην ανακρίτρια σε σχέση με τις προηγούμενες στην εισαγγελία.

Εκκρεμείς υποθέσεις

Εκτός από την κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, ο πατήρ Αντώνιος μαζί με άλλους επτά πρώην υπαλλήλους δομών της «Κιβωτού» έχουν παραπεμφθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για μια σειρά από κατηγορίες, όπως:

βαριά σωματική βλάβη ανηλίκων κατά συρροή,
επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκων κατά συρροή,
απλή σωματική βλάβη κατά συρροή,
απειλή σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή,
έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή,
ηθική αυτουργία σε όλες τις παραπάνω πράξεις (αφορά τον πατέρα Αντώνιο) και
συνέργεια σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή (αφορά έναν παιδαγωγό σε δομή της επαρχίας).
Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου 2023.

Τέλος, ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης αναφορικά με την οικονομική διαχείριση της «Κιβωτού» και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να παραδώσουν τα υπομνήματα με τις θέσεις τους.

iefimerida.gr