Η πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες, βιώνει την πιο ζεστή έναρξη Αυγούστου τα τελευταία 117 χρόνια. Η Χιλή έχει υψηλές θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η Βολιβία, η Παραγουάη και η Βραζιλία «ψήνονται» επίσης.

Αυτή είναι η εικόνα από την Λατινική Αμερική. Μοιάζει αρκετά με τις καιρικές συνθήκες που βιώνουμε στη Μεσόγειο, με μία σημαντική διαφορά. Οι χώρες αυτές θα έπρεπε να έχουν χειμώνα.

Το γεγονός μάλιστα ότι πολλά μέρη της ηπείρου βιώνουν έναν ασυνήθιστο και εκτός εποχής κύμα καύσωνα σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα ενός μέλλοντος ακραίων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Δεν είναι περίεργο που σημειώνονται ρεκόρ θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή διασφαλίζει ότι αυτά τα ρεκόρ καταρρίπτονται όλο και πιο συχνά», εξηγεί στην εφημερίδα της Χιλής La Tercera ο Ραούλ Κορδέρο, ειδικός για το κλίμα από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όσον αφορά τις θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις, «ο χειμώνας της Χιλής εξαφανίζεται».

Ο καύσωνας της Νότιας Αμερικής, τον ​​οποίο οι ειδικοί αποδίδουν στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, έρχεται καθώς οι ηγέτες των χωρών της περιοχής ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας για μια μεγάλη διήμερη σύνοδο κορυφής σχετικά με το μέλλον του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και το κλίμα.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα εκτιμά ότι η συνεδρίαση θα αποτελέσει μια στιγμή «ορόσημο» για τις προσπάθειες καταπολέμησης της παγκόσμιας θέρμανσης πριν από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Ντουμπάι (Cop28) στα τέλη του 2023.

«Στις μέρες μας, το κλίμα δεν είναι μόνο ένα ερώτημα για οικολόγους ή περιβαλλοντολόγους. Είναι ένα ερώτημα για όποιον έχει λίγη ευφυΐα που μπορεί να δει ότι τα πράγματα αλλάζουν σε όλο τον κόσμο», είπε ο Λούλα μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές πριν από τη σύνοδο κορυφής, στην οποία αναμένεται να παραστούν οι ηγέτες των χωρών του Αμαζονίου, όπως η Βολιβία, η Κολομβία, το Περού και η Βενεζουέλα.

Ο Λούλα έχει δεσμευθεί να προσθέσει την κλιματική κρίση στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών, έτσι ώστε τα παιδιά οκτώ και εννέα ετών να μπορούν να διαφωτίσουν τους γονείς τους που αμφισβητούν το φαινόμενο σχετικά με τους κινδύνους της.

Η περιοχή του Αμαζονίου, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής στις 8-9 Αυγούστου, αναμένεται να βιώνει όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο του Ελ Νίνιο τους επόμενους μήνες, με τα καιρικά φαινόμενα να αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και ξηρασίας.

naftemporiki.gr