Καμένα σπίτια, αγροτικές μονάδες και μηχανήματα, αποθήκες και μελίσσια. Οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης μετρούν τις πληγές τους, βλέποντας την πύρινη λαίλαπα να μετατρέπει σε στάχτη ολόκληρες περιουσίες στο πέρασμά της.

Για τρίτη ημέρα η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη, με πυροσβέστες και εθελοντές να δίνουν μία άνιση μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρότατους ανέμους, που πυροδοτούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και «μετακινούν» τα μέτωπα. Τιτάνια είναι η προσπάθεια να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη.

Τη νύχτα δοκιμάστηκε σοβαρά το Δωρικό, με τις φλόγες να φτάνουν στις αυλές των σπιτιών. Τιτάνια ήταν η μάχη να μην περάσει η φωτιά στον Άβαντα. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open υπήρξε μεγάλη αναστάτωση καθώς λίγο έξω από το Δωρικό, υπάρχει σε αυλή σπιτιού δεξαμενή φυσικού αερίου 12 τόνων. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής ήταν στο σημείο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα φτάσει η φωτιά εκεί.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open τη νύχτα ακούστηκαν και εκρήξεις στην περιοχή, καθώς «έσκασαν» μετασχηματιστές.

Χωματερή – βόμβα στην περιοχή παραλίας Μαΐστρου

Σε σοβαρή απειλή εξελίσσεται εν τω μεταξύ η χωματερή στην περιοχή παραλίας Μαΐστρου της Αλεξανδρούπολης, η οποία βρίσκεται σε χώρο ιδιοκτησίας του δήμου και είναι πολύ κοντά σε εγκατάσταση πετρελαιοειδών της Aegean Oil.

Με την πυρκαγιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Αλεξανδρούπολη, ο κίνδυνος είναι πιο σοβαρός από ποτέ.

Η Aegean Oil – ήδη από τον Ιούλιο του 2022- είχε προειδοποιήσει τις τοπικές αρχές ότι η δημιουργία χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων σε χώρο όμορο με εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών όχι μόνο ενέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους, αλλά και πυροδοτεί άμεσο κίνδυνο ασφάλειας από ανάφλεξη ή και ενδεχόμενη αυτανάφλεξη (λόγω των υψηλών θερμοκρασιών).

naftemporiki.gr