Όσοι έχουν ήδη επιχειρήσει να αγοράσουν ελαιόλαδο με τον τενεκέ φέτος, έχουν ήδη αντιληφθεί ότι το βάρος των τιμών είναι ασήκωτο. Τους επόμενους μήνες μάλιστα εκτιμάται ότι αυτό θα βαίνει αυξανόμενο.

Τον Σεπτέμβριο σε παγκόσμιο επίπεδο οι τιμές του ελαιολάδου εκτοξεύτηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι έντονες ξηρασίες στις μεγάλες χώρες παραγωγής περιορίζουν τις προμήθειες. Όσο δε αυξάνονται οι τιμές τόσο πληθαίνουν και οι κλοπές λαδιού σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC.

Για τον τρέχοντα μήνα οι τιμές του ελαιολάδου έχουν ανέλθει στα 8.900 δολάρια ανά τόνο, με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) να αποδίδει την εξέλιξη στον «εξαιρετικά ξηρό καιρό». Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν έδειξε «ενδείξεις χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.

Η ξηρασία στην Ισπανία και η στάση της Τουρκίας

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, πλήττεται από μια έντονη ξηρασία εδώ και μήνες. Η χώρα κατέγραψε επίσης το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι της, με τη μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία 1,3°C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Περαιτέρω περιπλέκει τα πράγματα η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου… Η αναστολή έχει επιδεινώσει τους ήδη περιορισμένους όγκους στην Ισπανία.

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την πρόσφατη σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους – δηλαδή πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τους συνηθισμένους 1,3 έως 1,5 εκατομμύρια τόνους.

Το λάδι… λαδάκι σε Ελλάδα και Ιταλία

«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης προστίθενται οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας», δήλωσε στο CNBC η αναλύτρια ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kyle Holland.

Η Ελλάδα και η Ιταλία συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων παραγωγών ελαιολάδου παγκοσμίως, σύμφωνα με το International Olive Council, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που αποτελούν περισσότερο από το 98% της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως.

Οι κλέφτες του ελαιολάδου

Οι τιμές του ελαιολάδου στην ισπανική Ανδαλουσία εκτοξεύτηκαν στα 8,45 ευρώ (9,02 $) ανά λίτρο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το δείκτη αναφοράς της Mintec. Σηματοδοτεί την «υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο» με βάση τα στοιχεία της εταιρείας που εκτείνονται σε διάστημα 20 έως 30 ετών και αντιπροσωπεύει ένα άλμα 111% από έτος σε έτος.

Οι αυξανόμενες τιμές, σε αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως «υγρός χρυσός», έχουν οδηγήσει ορισμένους να τον κλέψουν.

Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ένα από τα ελαιοτριβεία της Ισπανίας, το Marin Serrano El Lagar, κλάπηκαν τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Η αξία της ποσότητας υπολογίζεται σε 420.000 ευρώ – ελαιόλαδο που έχασε η οικογενειακή επιχείρηση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Δεν είναι το μόνο περιστατικό. Άλλοι κλέφτες ξέφυγαν με 6.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αξίας 50.000 ευρώ από το ελαιουργείο Terraverne, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Munco. Οι υπολογιστές, τα τραπέζια, οι ανεμιστήρες και οι καρέκλες της εταιρείας λεηλατήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της ληστείας.

Οι εν λόγω εταιρείες δεν απάντησαν στο αίτημα του CNBC για σχολιασμό.

Πότε θα τελειώσει η κρίση του ελαιολάδου;

Δεν διακρίνεται φως στον ορίζοντα. Η Mintec’s Holland προειδοποίησε ότι εάν τα αποθέματα ελαιολάδου συνεχίσουν να εξαντλούνται από την ξηρασία, τα αποθέματα θα μπορούσαν να εξαντληθούν πριν από τον Οκτώβριο, όπου συνήθως φτάνουν οι φρέσκες σοδειές.

naftemporiki.gr