Έμφαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών δίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2023. Οι επικεφαλής των κομμάτων εστιάζουν στην στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσουν μέχρι την ημέρα της κάλπης, ενώ σε λίγες ώρες θα πάρουν θέση μάχης για το προεκλογικό debate.

Η «γαλάζια» ατζέντα

Όπως έχουν πει συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολίτες δεν περιμένουν αυτό το debate για να κάνουν τη σύγκριση μεταξύ των δύο τετραετιών, καθώς όπως λένε, είναι η πρώτη φορά που συγκρίνονται δύο πρωθυπουργοί, ένας που μόλις έχει κυβερνήσει και ένας που κυβερνά σήμερα.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντιπαρατεθεί πολλές φορές στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκεκριμένα 85 φορές έχουν ανταλλάξει «βέλη» με αποτέλεσμα να έχουν ήδη συγκριθεί τα προγράμματα και οι τετραετίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σταθεί σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους, ενώ για την κυβέρνηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πως θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί που είναι πιθανό να συγκροτήσουν μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου, την προοδευτική διακυβέρνηση.

Εκεί θα φανεί, σύμφωνα με τη ΝΔ, αν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα μπορούν να συνεργαστούν για την επόμενη ημέρα και σε αυτό αναμένεται να δώσουν έμφαση τα κομματικά επιτελεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό πλεονέκτημα Τσίπρα έναντι Μητσοτάκη
Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επικοινωνιακό πλεονέκτημα έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή η επιχειρηματολογία του βασίζεται στην πραγματικότητα η οποία είναι διαφορετική από αυτή που θέλει να περιγράψει ο πρωθυπουργός στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να εστιάσει στους τομείς της διακυβέρνησης που η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, πήρε χαμηλό βαθμό. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να γίνουν αρκετές αναφορές και κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας, την ακρίβεια, τη διατήρηση υψηλών έμμεσων φόρων για να επιστρέφουν κάποια χρήματα μέσω κουπονιών στη μεσαία τάξη την ίδια ώρα που παραμένουν τα υπερκέρδη στις μεγάλες εταιρείες.

Θα υπάρχει επίσης αναφορά στο κράτος δικαίου, στη λογοδοσία, στα όσα έγιναν με την ΕΥΠ που και με τον επίσημο τρόπο στοχοποίησε πολιτικούς αντιπάλους, στελέχη της Κουμουνδούρου, τον Νίκο Ανδρουλάκη και κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πολύ υψηλές θέσεις.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει ότι έχει ένα έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης των πιο σημαντικών προβλημάτων που αυτή τη στιγμή «καίνε» τους περισσότερους πολίτες και ειδικότερα τη μεσαία τάξη και τους νέους.

Όλες οι λεπτομέρειες για την κρίσιμη προεκλογική τηλεμαχία
Το κρίσιμο debate για τις εκλογές 2023 θα ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη 10 Μαΐου στις 21:00. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν στο ίδιο στούντιο προκειμένου να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΡΤ, το γεγονός θα καλυφθεί με 26 τηλεοπτικές κάμερες, που θα βρίσκονται έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αλλά κι ένα drone.

Το στούντιο που θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα. «Επίσης, κάθε πολιτικό αρχηγό θα συνοδεύει μια κάμερα μέχρι να μπει στο στούντιο, ενώ θα υπάρχουν και ακόμα δύο, που θα καταγράφουν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της αυριανής βραδιάς», σημειώνει η ΕΡΤ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα φτάσουν στο Ραδιομέγαρο γύρω στις 8 το βράδυ. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά, ενώ θα υπάρχουν έλεγχοι στην πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους, τονίζει η ΕΡΤ.

Επίσης, οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως και τα επιτελεία τους, πριν μπουν στο στούντιο θα προετοιμαστούν στα γραφεία του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ.

Πώς θα καθίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί
Σε ό,τι αφορά τη διάταξή τους στο στούντιο, θα καθίσουν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντί τους θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς. Όσο για τη σειρά των ερωτήσεων, θα καθοριστεί σε σύσκεψη των έξι δημοσιογράφων με τον Γιώργο Κουβαρά.

ethnos.gr