Στην ακύρωση της συνάντησης του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ λόγω των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Επέστρεψα χθες από το Λονδίνο. Γνωρίζετε φυσικά για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογο μου”, είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έκανε δύο παρατηρήσεις.

“Πρώτη παρατήρηση, δεν θα επηρεάσει το γεγονός τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου. Σχέσεις με σημαντικό ιστορικό βάθος”, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Δεύτερον, εξέφρασε την άποψη ότι “είχε μία θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης. Απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα παγκοσμίως το δίκαιο αίτημά της Ελλάδος για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με τη σημερινή συνάντηση ήθελε να την ενημερώσει “για μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. συνεπής με το προεκλογικό μας πρόγραμμα και με την νομιμοποίηση που λάβαμε για μεγάλες αλλαγές”.

Υπενθύμισε ειδικότερα ότι ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

“Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και μία σειρά από παρατηρήσεις που έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η ουσία δεν έχει αλλάξει. Αυτό που έχει προστεθεί είναι ότι αν κάποιος θεωρεί ότι αδικείται μπορεί να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία πέντε χρόνια. Πιστεύω ότι είναι μία επιλογή σημαντική στους φορολογούμενους που αισθάνονται ότι μπορούν να θίγονται από το τεκμήριο”.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε άλλωστε την ανάγκη φορολογικής δικαιοσύνης. Τόνισε επίσης ότι τα έσοδα θα πάνε στο κοινωνικό κράτος, πρωτίστως στην υγεία και δευτερευόντως στην παιδεία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην παρέμβαση στον Ποινικό Κώδικα την οποία παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για μία ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση.

“Η μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε στο μέτρο για μόνιμη μείωση τιμής 5% με ταμπελάκια στα σουπερμάρκετ και υπογράμμισε πως “όσο πλησιάζουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας θα συνεχίζονται αμείλικτοι”.

news247.gr