Στα ειδικά σχέδια του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στα ΝΕΑ η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη, στην Ελλάδα «η πληθυσμιακή συρρίκνωση οδηγεί μαθηματικά και σε εθνική κατάρρευσή».

«Δεν έχουμε μαγικές συνταγές και λύσεις», σημείωσε η κα υπουργός, ωστόσο, όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα».

«Στοχεύουμε τη στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης, με ειδικά σχέδια στις περιοχές που φθίνουν πληθυσμιακά, την επιστροφή χιλιάδων νέων από το εξωτερικό, την πολύπλευρη στήριξη των οικογενειών, των νέων, την ένταξη περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας, την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, την ενεργή γήρανση ηλικιωμένων», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι στις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι οι στοχευμένες δράσεις για συγκράτηση και προσέλκυση νέων κατοίκων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχής, στέγαση και στήριξη νεαρών ζευγαριών αλλά και μέτρα για την οικονομική ένταξη νόμιμων μεταναστών, μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της αξιοποίησης ειδικών δεξιοτήτων.

Στη λίστα των λύσεων περιλαμβάνονται ακόμα και επιδόματα και παροχές προς τις οικογένειες και τις μητέρες.

Τονίζεται ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός άνω των 80 ετών στη χώρα αυξήθηκε κατά 132% ενώ αντίθετα ο αριθμός των παιδιών κάτω των 10 ετών μειώθηκε κατά 18%.

insider.gr