Δύο χωριστές δικογραφίες, μια για τον Βόλο και την παράνομη χωματερή που γέμισε σκουπίδια το Νέο Δέλτα Ν. Ιωνίας και η δεύτερη για την Αγριά, τον Αλμυρό, την Μηλίνα και το Νότιο Πήλιο, περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα αναζήτησης ποινικών ευθυνών για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.
Η έρευνα γίνεται και με εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, ενώ πολλές είναι οι μηνύσεις που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία κατοίκων διαφόρων περιοχών του Νομού, για ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, για το ότι περιοχές παραμένουν μέσα στην λάσπη, για μικρά και μεγάλα προβλήματα που έχουν προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα σε γειτονιές και χωριά, χωρίς να υπάρχουν αποκαταστάσεις και μέτρα πρόληψης. Οι πολίτες ζητούν μέτρα προστασίας με έργα και αποκαταστάσεις, κάτι που αφορά όμως την Περιφερειακή και τις κατά τόπους Δημοτικές αρχές.
Η έρευνα αφορά τις ποινικές ευθύνες που προκάλεσαν τις τεράστιες επιπτώσεις από την εκδήλωση των φαινομένων Daniel και Elias καθώς και την διαχείριση των κονδυλίων για τις αναγκαίες προληπτικές παρεμβάσεις.
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου ερευνά το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου την τετραετία 2020-2023, καθώς και τα ποσά που διατέθηκαν για άλλους σκοπούς.
Η έρευνα για τυχόν αυτεπάγγελτα διωκόμενες αξιόποινες πράξεις, όπως πλημμύρα (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, παράβαση καθήκοντος, απιστία, έκθεση και άλλες, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό, αυτοψίες, εκθέσεις και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα.
Στο πλαίσιο της έρευνας συγκεντρώνονται στοιχεία για το επίπεδο πρόληψης αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου «Daniel» και Elias από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις τους και, κυρίως, να προστατευθούν ζωές και περιουσίες.

magnesianews.gr