Την κατακραυγή του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας αλλά και των εκδοτών της Ένωσης Περιφερειακού Τύπου Ελλάδος (ΕΠΤΕ), προκαλεί η εκδίκαση των αγωγών των διοικούντων την τοπική εφημερίδα Ελευθερία κατά 13 δημοσιογράφων και Μέσων Ενημέρωσης, την Τρίτη, στο Πρωτοδικείο Λάρισας, από τους οποίους ζητούν αποζημίωση 1,5 εκ ευρώ.
Oι ενάγοντες εν προκειμένω ο λογιστής - διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Μιχαλόπουλος και οι κυρίες Δανάη – Ισαβέλλα Δημητρακοπούλου και Maria Amelia Diz Pino, που ηγούνται της εταιρείας που διαχειρίζεται την εφημερίδα, ισχυρίζονται ότι εθίγησαν από τα ΜΜΕ επειδή αναπαρήγαγαν δημοσίευση, σχετική με είδηση που ανάρτησε δημόσια, στο facebook, ο κληρονόμος της εφημερίδας Γιώργος Δημητρακόπουλος, σύμφωνα με την οποία, στους τρείς προαναφερθέντες και σε έναν υπάλληλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Είδηση που δεν διαψεύστηκε από κανέναν…
Οι παραπάνω στρέφονται κατά των:
Κώστα Τόλη (kosmoslarissa.gr), Χρήστου Μπεχλιβάνου (larissanet.gr), Αχιλλέα Νταβέλη (Formedia ΤV και formedia.gr), 21 ADMEDIA M. IKE (ιδιοκτήτρια εταιρεία των ΜΜΕ της οικογένειας Νταβέλη), Ελευθερίας Τζανακούλη (pineiosnews.gr), Αναστάσιου Καραμήτσου (protothema.gr), «Eκδόσεις ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία» (ιδιοκτήτρια της αθηναϊκής εφημερίδας Πρώτο Θέμα), Παναγιώτη Γαρουφαλιά (δημοσιογράφου), Τζωρτζέλας Κόσιαβα (δημοσιογράφου), Σωτήρη Καραμίτζα (δημοσιογράφου), Απόστολου Γκόγκα (δημοσιογράφου) και Γιώργου Δημητρακόπουλου (πρώην ευρωβουλευτή και κληρονόμου της εφημερίδας μαζί με την μητέρα του Δανάη, βάσει διαθήκης). Απ΄όλους τους παραπάνω ζητούν συνολικά, το ποσό του 1.590.000 ευρώ.
Την αγωγή υπογράφει ο Λαρισαίος δικηγόρος Κώστας Ευθυμίου, επίσης μέλος του Δ.Σ. που διαχειρίζεται την εφημερίδα Ελευθερία.

Η ανακοίνωση των δημοσιογράφων

H ΠΟΕΣΥ και oι Ενώσεις Συντακτών με σημερινή τους ανακοίνωση στηρίζουν τους δημοσιογράφους που δικάζονται από τις αγωγές του κ. Μιχαλόπουλου.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Αύριο Τρίτη 9 Απριλίου 2024 εκδικάζεται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας αγωγή του Γεώργιου Μιχαλόπουλου, Προέδρου του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και δύο άλλων προσώπων, κατά επτά συνολικά δημοσιογράφων και εκδοτών εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Με την εν λόγω αγωγή, ο κ. Μιχαλόπουλος και οι λοιποί ενάγοντες επικαλούνται ότι εθίγησαν από δημοσίευμα, το οποίο αναφερόταν στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης εις βάρος τους, όπως είχε γνωστοποιηθεί από τον πρώην Ευρωβουλευτή Γεώργιο Δημητρακόπουλο και ζητούν την καταβολή συνολικά ποσού επτακοσίων ενενήντα χιλιάδων ευρώ (790.000€) προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, την οποία ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί. Την ίδια ημέρα, εκδικάζεται όμοια αγωγή του Γεωργίου Μιχαλόπουλου κατά έξι ακόμα δημοσιογράφων και εκδοτών εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με την οποία ζητείται η επιδίκαση επιπλέον ποσού διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000€) για τον ίδιο λόγο.
Μεταξύ των προσώπων που ενάγονται είναι και ο πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Χρήστος Μπεχλιβάνος και πλειάδα δημοσιογράφων μελών των Ενώσεων μελών της ΠΟΕΣΥ, όπως η Γεωργία (Τζωρτζέλα) Γαϊτανά – Κόσιαβα και ο Σωτήρης Καραμίτζας. Η ως άνω αγωγή μόνο ως στρατηγική αγωγή (SLAPP) μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού μέσω αυτής ζητείται η επιδίκαση ενός πραγματικά υπέρογκου για τα οικονομικά δεδομένα των συναδέλφων ποσού, ενώ οι δημοσιογράφοι εγκαλούνται γιατί μετέδωσαν την «είδηση», όπως έχουν υποχρέωση να πράξουν στο πλαίσιο του λειτουργήματος τους και την ίδια στιγμή κατηγορούνται ότι έκαναν χρήση των προσωπικών δεδομένων του κ. Μιχαλόπουλου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Ενώσεις μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΠΗΤ) εκφράζουν για μια ακόμη φορά την ανησυχία τους για το φαινόμενο των καταχρηστικών αγωγών (SLAPPS), που λαμβάνει διαστάσεις και στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων, εις βάρος των οποίων στρέφονται οι ως άνω αγωγές. Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις τονίζουν ότι επιβάλλεται η λήψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Κυβέρνησης -όπως έχουν ήδη ζητήσει- για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους στρατηγικών αγωγών και καλούν την Πολιτεία να διασφαλίσει την ελευθερία του Τύπου, η οποία αποτελεί θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της Ελλάδας θα ενημερώσουν για την υπόθεση αυτή τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με τις οποίες συντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των SLAPP’s.
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών»

Η ΕΠΤΕ

Η Ένωση Περιφερειακού Τύπου Ελλάδος (ΕΠΤΕ) ενώνοντας τη φωνή της με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ) εκφράζει την ανησυχία της για τον πολλαπλασιασμό των καταχρηστικών αγωγών (SLAPPS) κατά των ανθρώπων του Τύπου που στόχο έχουν τη φίμωση της τεκμηριωμένης δημοσιογραφικής έρευνας και ελευθερίας.
Καταγγέλλει την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας για την πρωτόγνωρη πρακτική της να στραφεί με σειρά ποινικών αγωγών κατά πληθώρας δημοσιογράφων, εκδοτών και Μέσων Ενημέρωσης, ζητώντας να της επιδικαστεί συνολικά ποσό 1.590.000 ευρώ.
Δηλώνει ότι θα συμβάλει και με τις δικές της δυνάμεις για τη θεσμική θωράκιση του κλάδου, ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα που στόχο έχουν να φοβίσουν τους δημοσιογράφους και τους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης.