Σε πλήρως προεκλογικούς ρυθμούς κινείται το ΠΑΣΟΚ, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι, ανεξαρτήτως του χρόνου πραγματοποίησης των εκλογών, η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν προτάσεις, απαντήσεις στα προβλήματά τους και να αξιολογήσουν τις πολιτικές δυνάμεις. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει σήμερα σε εκδήλωση στο «Κάραβελ» την ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων του κόμματος για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης, που αποτελεί καθημερινή αγωνία για τα νοικοκυριά.

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις αφορούν: Αμεση μείωση των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα. Επιβολή πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας, ώστε να αναλάβουν οι εταιρείες ένα μέρος του κόστους των αυξήσεων. Παροχή φορολογικών κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας από τα νοικοκυριά, όπως η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων. Στήριξη δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, μικρών επιχειρήσεων, αγροτών και πολιτών, που θα γίνουν «αυτοπαραγωγοί» ενέργειας. Ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς, διανομής και αποθήκευσης ενέργειας.

Για την ενίσχυση του εισοδήματος και την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και νέο ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχους καθώς και μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς για την περίοδο της κρίσης. Παράλληλα, τη δημιουργία δεξαμενής 30.000 κατοικιών είτε με κατασκευή νέων κτιρίων είτε με ανακατασκευή παλαιών και διάθεσή τους σε νέα ζευγάρια και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Επιπλέον, κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και ενίσχυση για το ενοίκιο φοιτητικής στέγης σε μη προνομιούχες οικογένειες και επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από την οικογένεια.

Για τα στεγαστικά δάνεια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά προστασία α΄ κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες, δικαίωμα προτίμησης για την αγορά του ακινήτου από τον δανειολήπτη με τις ίδιες εκπτώσεις που θα πωλείτο στα funds, δυνατότητα χαμηλότερων δόσεων για εξόφληση δανείων με δικαστική απόφαση, προστασία της αγροτικής ακίνητης περιουσίας και της κύριας κατοικίας για όλα τα επαγγέλματα.

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου, ο καθηγητής ΕΚΠΑ και επιστημονικός διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης και ο επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ Βαγγέλης Μαρινάκης.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ