Για 5η φορά που αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς μετά τον ανασχηματισμό της Τετάρτης, τοποθετήθηκε στη θέση του Γιάννη Οικονόμου.

Οι προηγούμενες θητείες του στο συγκεκριμένο πόστο ταυτίστηκαν με την εξάρθρωση των τριών μεγαλύτερων τρομοκρατικών οργανώσεων της μεταπολιτευτικής περιόδου, καθώς και μια απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, κατά την οποία έχασε την ζωή του ο υπασπιστής του Γιώργος Βασιλάκης.

Η πολιτική δράση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη άρχισε το 1994, επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, όταν τοποθετήθηκε υφυπουργός Εμπορίου με υπουργό τον Κώστα Σημίτη και ακολούθως υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999).

Το 1999 ανέλαβε για πρώτη φορά υπουργός Δημόσιας Τάξης, μέχρι το 2003. Το 2002 εξαρθρώθηκαν οι τρομοκρατικές οργανώσεις 17 Νοέμβρη και ΕΛΑ.

Το 2009 τοποθετήθηκε εκ νέου υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως μετονομάστηκε το Δημόσιας Τάξης, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, που ανέλαβε Υπουργός Ανάπτυξης. Στο διάστημα αυτό εξαρθρώθηκε ο Επαναστατικός Αγώνας, αλλά ταυτόχρονα αυτή η θητεία σημαδεύτηκε από την έκρηξη παγιδευμένου δέματος που είχε σταλεί στο όνομά του, αλλά εξερράγη στα χέρια του υπασπιστή του, Γιώργου Βασιλάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του.

Ακολούθησε μια ακόμα θητεία ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τις 7 Μαρτίου έως 17 Μάϊου 2012.

Η τέταρτη θητεία του στο συγκεκριμένο κυβερνητικό πόστο ήταν στις 8 Ιουλίου 2019, όταν ορίστηκε ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην νεοκλεγείσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι τον Αύγουστο του 2021, όταν αντικαταστάθηκε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Αμέσως μετά, στις 15 Οκτωβρίου 2021, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε Ειδικός Σύμβουλος, επικεφαλής του προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ και με τη νέα κυβέρνηση Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2023 τοποθετήθηκε υπουργός Υγείας μέχρι σήμερα, που επιστέφει στο Μέγαρο της Κατεχάκη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προσχώρησε και επίσημα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις 3 Μαρτίου 2022, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ