Την 1η και στις 2 Ιουνίου στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή της δράσης Γαστρονομία Χωρίς Σύνορα, με πρωτοβουλία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου.

Η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής αποτελούν μια αρραγή ενότητα που αξίζει να προστατευθεί και να αναδειχθεί. Οι γεύσεις στη Μαγνησία, στην Ελλάδα άλλα και στον κόσμο ολόκληρο είναι συνυφασμένες με τα βιώματα, τη μνήμη και τις στιγμές του κάθε ανθρώπου, αποτελώντας ταυτόχρονα μια τελετουργική διαδικασία. Άλλωστε γύρω από ένα τραπέζι εξελίσσονται όλες οι σημαντικές στιγμές ενός ανθρώπου, όπως η γέννηση, ο έρωτας, ο γάμος, και ο θάνατος.

Πρόκειται για ένα «αντάμωμα» της γαστρονομίας του Πηλίου με τη γαστρονομία άλλων χωρών μέσα από τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι για παράδειγμα ο Ελληνο-Ιταλικός Σύλλογος Βόλου, ο Ελληνο-Ρωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας, ο Ελληνο-Γερμανικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Αλβανών Ιλλυρία, η Ελληνογαλλική Σχολή και άλλοι, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη γαστρονομία της χώρας τους.

Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν παραδοσιακή μουσική και χοροί, βιωματικά εργαστήρια μαγειρικής και ιδιαίτερων τρόπων και συνταγών μαγειρικής, καθώς και σύντομες παρουσιάσεις γαστρονομικών θεμάτων από τη Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση της γαστρονομίας, ως συνδετικός κρίκος των λαών και κυρίως εκείνων που ζουν και συνυπάρχουν στον ίδιο τρόπο, η γνωριμία με τοπικές συνταγές και ιδιαίτερες πρώτες ύλες άλλων χωρών και η ανάδειξη της σημασίας και του ιδιαίτερου ρόλου της γαστρονομίας στη διατήρηση της παράδοσης και της συντήρησης της ιστορίας κάθε λαού.

Επίσης η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των σχέσεων των κατοίκων του Πηλίου με διαφορετική καταγωγή, στην προσέλκυση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στην περιοχή, τη γνωριμία τους με τη γαστρονομία των διαφόρων λαών και τη βιωματική τους σύνδεση με την κουλτούρα και την παράδοση κάθε τόπου μέσα από γευσιγνωσίες, βιωματικά εργαστήρια μαγειρικής, παραδοσιακής μουσικής και χορών.

tornosnews.gr