Σημαντική πτώση, έναντι του Σεπτεμβρίου, παρουσίασε ο τραπεζικός δανεισμός τον Οκτώβριο, ιδίως στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για ασθενή πιστωτική επέκταση το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 856 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου μήνα όπου είχε καταγραφεί θετική καθαρή ροή 2,1 δισ. ευρώ.

Ειδικά προς τις επιχειρήσεις, η τραπεζική χρηματοδότηση σημείωσε βουτιά 669 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των χορηγήσεων στο 4,9% έναντι του προηγούμενου μήνα.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η βύθιση των χορηγήσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες υποχώρησαν κατά 66 εκατ. ευρώ έναντι καθαρής θετικής ροής 52 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός μείωσης της χρηματοδότησης διατηρήθηκε στα επίπεδα του -3% από -3,3% τον προηγούμενο μήνα.

Καθησυχαστικά εμφανίζονται, ωστόσο, αρμόδια τραπεζικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr καθώς, όπως αναφέρουν, ο πρώτος μήνας κάθε τριμήνου είναι συνήθως "δύσκολος" στα υπόλοιπα των χρηματοδοτήσεων.

Αυτό συμβαίνει επειδή η στοχοθεσία στις τράπεζες τίθεται σε τριμηνιαίο επίπεδο και τα στελέχη προσπαθούν να ενισχύσουν τα υπόλοιπα των εκταμιεύσεων στο τέλος του τριμήνου, εν προκειμένω τον Σεπτέμβριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται μειωμένα τα υπόλοιπα τον πρώτο μήνα του επόμενου τρίμηνου.

Ειδικά, πάντως, για τη στεγαστική πίστη, τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά δεδομένης της διατήρησης των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς και του προγράμματος "Σπίτι μου" μέσω του οποίου θα εκταμιευθούν συνολικά 10.000 χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια προς νέους.

Ένας επιπλέον λόγος υποχώρησης των μηνιαίων υπολοίπων στις χρηματοδοτήσεις είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πρόωρες αποπληρωμές μεγάλων επιχειρηματικών (corporate) δανείων λόγω του υψηλού επιτοκιακού κόστους το τελευταίο έτος. Παρότι ο ρυθμός των πρόωρων αποπληρωμών έχει σε μεγάλο βαθμό "φρενάρει" στις συστημικές τράπεζες, ωστόσο, εξακολουθούν να γίνονται 1-2 μεγάλες αποπληρωμές ανά τρίμηνο σε κάθε τράπεζα.

capital.gr