«Μετά την σημερινή πολύ όμορφη και συγκινητική τελετή βράβευσης των νέων «αστρονόμων» μας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία σε όλους τους μαθητικούς διαγωνισμούς που διοργανώσαμε για μια ακόμη χρονιά.

Οι χαρούμενες και ανέμελες φατσούλες από 30 παιδάκια που διψάνε για διάκριση, αλλά ταυτόχρονα χαρήκανε εξ ίσου από την 30ή θέση μέχρι και την 1η, για μένα σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε αφενός με σωστούς γονείς, και αφετέρου ότι εμείς τους δείχνουμε εξ ίσου σε όλους την αγάπη μας.

Και νομίζω ότι αυτό το εισπράττουν τα παιδιά, αλλά επιστρέφει και σ’ εμάς».

Το μήνυμα αυτό απεύθυνε, την Κυριακή 18 Ιουνίου, προς την δεκάδα των ατόμων και των συντελεστών της διεξαγωγής της 2ης (τελικής) φάσης «Υπατίας» του 7ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2023 για μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού, ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος, κ. Λουκάς Ζαχείλας.

Η τελετή απονομής των βραβείων, την επαίνων και των τιμητικών διπλωμάτων έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα Β1 του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Ματσάγγου), η οποία πλημμύρισε από μικρά παιδιά – μικρούς εκκολαπτόμενους αστρονόμους, της Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού, οι οποίοι ήρθαν από κάθε γωνιά της Ελλάδος, από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Κάλυμνο και την Κρήτη και από το Άργος Ορεστικό μέχρι και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ακόμη, για να λάβουν μέρους στον επίσημο και καταξιωμένο πλέον διαγωνισμό.

Στο τεχνικό μέρος, να αναφέρουμε ότι, η 2η αυτή φάση του Διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ηλεκτρονικά σε δύο αίθουσες με Η/Υ. Οι μαθήτριες και οι μαθητές εισήλθαν σε ειδική ιστοσελίδα, όπου ήταν ανεβασμένα τα 37 θέματα πολλαπλής επιλογής και ένα σταυρόλεξο με 13 λέξεις. Και προς τιμή τους, τα απάντησαν και τα έλυσαν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου με κάποια σχετική διαβάθμιση. Γι’ αυτό και βραβεύτηκαν όλοι.

Ανάμεσά τους και ο Βολιώτης Ζησιάδης Κων/νος, του Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς Βόλου, που ήρθε 3ος κατά σειρά επιτυχίας και κέρδισε ακριβοδίκαια το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο του απονεμήθηκε από την αρμόδια επιτροπή, μαζί με ένα ζευγάρι κιάλια, ένα βιβλίο «Ουρανογραφίας» του Κων/νου Μαυρομμάτη, και διάφορα άλλα δώρα και αναμνηστικά της Εταιρείας.

Ο μεγάλος επιτυχών του Διαγωνισμού ήταν ο Κουτσός Μάρκος, του 27ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών Αττικής, που παρέλαβε το χρυσό μετάλλιο με ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο Celestron, και πολλά άλλα δώρα, αφού είχε επιτυχία 94%. Δεύτερος κατά σειρά ήρθε ο Κύρκας Μάνος του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Σμύρνης Αθηνών που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο με ένα τηλεσκόπιο, επίσης, και πολλά δώρα. Στην 3η σειρά ισοβάθμησαν τρεις οι: Ζησιάδης Κων/νος, που αναφέρθηκε, Τουμανίδης Λουκάς, του 3ου Πειραματικού Σχολείου Ευόσμου Θεσσαλονίκης και Φερεντίνου Ευαγγελία, του 32ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, που μαζί με το χάλκινο μετάλλιο έλαβαν και από ένα ζευγάρι κιάλια, με διάφορα δώρα. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι 4ος κατά σειρά επιτυχίας, με επίδοση 80%, ήρθε ο Γαζής Στράτος–Μιχαήλ, του Τοσίστειου-Πρατσίκειου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους δύο χορηγούς του διαγωνισμού: (1) τον Δρ. Καμαρέτσο Ιωάννη (για 3η φορά), παλιό αριστούχο μαθητή του Διαγωνισμού Αστρονομίας 2003, που εκπροσώπησε του Έλληνες μαθητές στην αστροναυτική εκπαίδευση της NASA και ήδη διαπρέπει στη Γερμανία και (2) το «ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ» Θεσσαλονίκης του κ. Δημητρίου Τσάμπουρα & ΣΙΑ, για 7η συνεχή φορά.

Στο επιτελείο του διαγωνισμού, εκτός του κ. Ζαχείλα, συμμετείχαν οι: Ξενάκης Χρίστος, Μαυρομάτης Δημήτριος (επιτροπή θεμάτων), και οι Ζαγάκος Γεώργιος, Ζαχείλας Ιωάννης, Γιαννοπούλου Αποστολία και Βαζή Ευαγγελία (συντονιστές).

ertnews.gr