Κατακόρυφη μείωση στις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων καταγράφεται στις ανακοινώσεις των εταιρειών για τον Μάρτιο, «προσγειώνοντας» τις χρεώσεις σε επίπεδα παραπλήσια με αυτά προ της ενεργειακής κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις εκπτώσεις, το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο ξεκινά από τα 8,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ το ακριβότερο φτάνει στα 11,5 λεπτά ανά kWh.

Η βουτιά στις χρεώσεις οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, με την αγορά να «κλείνει» τον Φεβρουάριο στα 73,61 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 93,02 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Έτσι, η μέση τιμή των ειδικών προϊόντων διαμορφώνεται για τον μήνα που διανύουμε στα 10,5 λεπτά ανά kWh, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με τον Φεβρουάριο (13,1 λεπτά ανά kWh). Οι μειώσεις φτάνουν μέχρι και το 31%.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές εταιρείες προχώρησαν σε τροποποίηση των εκπτώσεών τους σε σχέση με τον Φεβρουάριο – υπενθυμίζεται ότι οι εκπτώσεις μπορούν να αλλάζουν σε μηνιαία βάση. Ακόμη και με τις αλλαγές πάντως, οι ανακοινώσεις των προμηθευτών επιβεβαιώνουν την επεξεργασία των παραμέτρων των πράσινων τιμολογίων από το Insider.gr πριν από λίγα 24ωρα, η οποία είχε δείξει ότι η χαμηλότερη χρέωση τον Μάρτιο θα βρίσκεται κάτω από τα 9 λεπτά ανά kWh και πως η μέση τιμή όλων των προϊόντων θα κινηθεί στα επίπεδα των 10,3 λεπτών ανά kWh.

Πέρα από τις ιστοσελίδες των εταιρειών, οι χρεώσεις θα αναρτηθούν στον Συγκριτικό Πίνακα Τιμών της ΡΑΑΕΥ.

Αναλυτικά:

Για τον Μάρτιο η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως στο πράσινο τιμολόγιό της (Γ1) η χρέωση ημέρας είναι 10,827 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η τιμή αυτή είναι μειωμένη κατά -15,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο (12,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν αυτό το όριο, η χρέωση είναι 11,907 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση τον Φεβρουάριο ήταν 13,76 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επίσης, για τους πελάτες της ΔΕΗ που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο (Γ1Ν), η χρέωση νύχτας είναι 8,037 λεπτά ανά kWh, από 10,32 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο. Το πάγιο είναι 5 ευρώ ανά μήνα.

Ο μηχανισμός διακύμανσης μείωσε την τελική τιμή του τιμολογίου, καθώς η τιμή χονδρεμπορικής του Φεβρουαρίου (73,61 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) ήταν μικρότερη από το κάτω όριο που έχει καθορίσει η εταιρεία στη συγκεκριμένη φόρμουλα (85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα). Αξίζει να σημειωθεί πως για τον Μάρτιο η επιχείρηση αναπροσάρμοσε την έκπτωσή της στο 10%. Τους προηγούμενους δύο μήνες το discount ήταν 20% στη βασική χρέωση προμήθειας.

- Μεγάλη «βουτιά» κατά -23%, καταγράφηκε και το ειδικό τιμολόγιο «Protergia Οικιακό Value Special» της Protergia, με την τιμή Μαρτίου να «κλειδώνει» στα 10,776 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (7 λεπτά ανά kWh).

Η έκπτωση είναι μειωμένη κατά 1 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Και στο συγκεκριμένο τιμολόγιο, ο μηχανισμός διακύμανσης προκαλεί μείωση της τελικής χρέωσης. Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 22 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 4 ευρώ.

- Ραγδαία αποκλιμάκωση, κατά -26%, καταγράφεται στο πράσινο τιμολόγιο της ΗΡΩΝ (Basic Home), το οποίο τον Μάρτιο έχει χρέωση 10,304 λεπτά ανά kWh συνυπολογίζοντας την έκπτωση συνέπειας (1,725 λεπτά ανά kWh). Το Φεβρουάριο η χρέωση ήταν 13,9 λεπτά ανά kWh. Η έκπτωση έχει ελαττωθεί σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες, ενώ χωρίς αυτό το discount, η τελική τιμή είναι 12,029 λεπτά ανά kWh. Το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Η τιμή της Elpedison στο Ειδικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 9,9 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, τις οποίες η εταιρεία καλύπτει με έκπτωση 0,862 λεπτά ανά kWh. Η μείωση ανέρχεται σε -10% στη συγκεκριμένη κλίμακα, με την υποχώρηση να είναι αισθητά μεγαλύτερη για τις υπόλοιπες πάνω από το συγκεκριμένο όριο, η οποία αγγίζει το -27%.

Έτσι, από την 101η κιλοβατώρα και πάνω, η χρέωση είναι 10,762 λεπτά ανά kWh, από 14,65 λεπτά τον Φεβρουάριο. Το μηνιαίο πάγιο της εταιρείας είναι 5 ευρώ.

- Το ειδικό τιμολόγιο της NRG έχει τιμή 11,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας. Η μείωση σε σχέση με τον Ιανουάριο ανέρχεται σε -8%, καθώς τον προηγούμενο μήνα η χρέωση ήταν 12,453 λεπτά ανά kWh. Χωρίς την έκπτωση, η τιμή διαμορφώνεται σε 19 λεπτά ανά kWh, από 19,453 λεπτά ανά kWh τον προηγούμενο μήνα.

Το discount είναι αυξημένο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ ο μηχανισμός διακύμανσης απενεργοποιείται τον μήνα που διανύουμε. Το πάγιο είναι 5 ευρώ, πέφτοντας στα 3,5 ευρώ με την επιλογή e-bill και πάγιας εντολής.

- Στο πράσινο τιμολόγιο της ZeniΘ («Power Home Start»), η τιμή για τον Μάρτιο υποχωρεί κατά -28% και διαμορφώνεται στα 10,467 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 14,468 τον προηγούμενο μήνα. Και σε αυτό το προϊόν το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Το ειδικό πρόγραμμα της Ελίν, «Power On! Home Green», τον τρίτο μήνα εφαρμογής του θα «τρέξει» με τιμή 8,182 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ελαττωμένο κατά -31% σε σχέση με τον Ιανουάριο (11,798 λεπτά ανά kWh). Επίσης, το πάγιο είναι 5 ευρώ.

- Η τελική τιμή του πράσινου τιμολογίου της Volton είναι για τον Μάρτιο 10,31 λεπτά ανά kWh, από 12,48 λεπτά τον Φεβρουάριο, συνυπολογίζοντας τόσο την αρχική έκπτωση (5%) της εταιρείας, όσο και την έκπτωση συνέπειας (15%). Η μείωση ανέρχεται σε -17%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο discount έχουν περιοριστεί σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας, η χρέωση είναι τον Μάρτιο 12,51 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

- Στο ειδικό προϊόν της Volterra, η τελική τιμή είναι 11,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο (μείωση -15%). Η εταιρεία αύξηση την την έκπτωσή της στα 3 λεπτά ανά kWh). Ο μηχανισμός διακύμανσης είναι απενεργοποιημένος.

insider.gr