Σύγχυση αναφορικά με το νέο τοπίο στη λιανική αγορά ρεύματος επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό, εν όψει της άρσης των έκτακτων μέτρων στις αγορές ηλεκτρισμού στο τέλος του μήνα.

Οι προμηθευτές ρεύματος, όπως ήταν υποχρεωμένοι εκ του νόμου, προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες στην κατηγοριοποίηση των νέων προϊόντων που θα λανσάρουν από την 1η Ιανουαρίου 2024, στη βάση του «χρωματικού κώδικα» που θεσμοθέτησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Παρουσίασαν επίσης κάποιες από τις βασικές παραμέτρους που θα καθορίσουν τη χρέωση στο πολυσυζητημένο «πράσινο» τιμολόγιο -που νομοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμπεριλαμβανομένων και των εκπτώσεων που προβλέπονται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προχώρησαν επίσης σε συγκρίσεις με το «κίτρινο» τιμολόγιο, δηλαδή την έτερη βασική κατηγορία κυμαινόμενου τιμολογίου, στην προσπάθειά τους να πείσουν ότι το τελευταίο είναι πιο ελκυστικό και «τρέχοντας» για τον λόγο αυτό προσομοιώσεις, χρησιμοποιώντας τις χονδρεμπορικές τιμές του προηγούμενου διαστήματος.

Γιατί η εικόνα για τις χρεώσεις παραμένει ασαφής

Στην πραγματικότητα, όμως, ελλείψει της βασικής παραμέτρου που θα καθορίσει τις τελικές χρεώσεις των προϊόντων που θα κάνουν «ντεμπούτο» την Πρωτοχρονιά, δηλαδή της μέσης χονδρεμπορικής τιμής για τον Δεκέμβριο, η εικόνα παραμένει ασαφής.

Στο περιβάλλον αυτό, η ΡΑΑΕΥ συγκάλεσε χθες τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των εταιρειών προμηθειών και τους γνωστοποίησε ότι θα τους ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία για να διαπιστώσει αν ενημέρωσαν με τον προσήκοντα τρόπο τους καταναλωτές, με «φόντο» τις αιχμές περί παραπλανητικών ενημερώσεων που είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα.

Οδηγίες από τη Ρυθμιστική Αρχή για το πράσινο τιμολόγιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή γνωστοποίησε επίσης στους προμηθευτές ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής του «πράσινου» τιμολογίου που θα διατρέχουν όλες τις παραμέτρους του.

Παρέμβαση στο θέμα πραγματοποίησε χθες και ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης που σε τηλεοπτικές δηλώσεις του συνέστησε στους καταναλωτές να κάνουν υπομονή μέχρι την 1η Ιανουαρίου πριν αποφασίσουν ποιο τιμολόγιο θα επιλέξουν, υπογραμμίζοντας πως τότε μόνο θα μπορούν να ξέρουν ποιες θα είναι οι τελικές τιμές των τιμολογίων που προσφέρουν οι πάροχοι.

naftemporiki.gr