Αλλαγές που θα επέλθουν στον ποινικό κώδικα, αλλά και ευρύτερα στην Δικαιοσύνη, προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του στο «Συνέδριο Κύκλου Ιδεών | Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα».

«Υπάρχει μια αίσθηση ανομίας στους πολίτες, η οποία επικεντρώνεται στη μικρομεσαία εγκληματικότητα που παραμένει ατιμώρητη. Έτσι, θα μπει τέλος στην ατιμωρησία», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης και επανέλαβε ότι «θα επέλθει αυστηροποίηση των ποινών, όπου υπάρχει ατιμωρησία, όπως είναι η φωτιά από αμέλεια στα δάση και τα τροχαία δυστυχήματα και ειδικά στα πολύνεκρα».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα συντάσσονται βουλεύματα, αλλά θα υπάρχει η απευθείας παραπομπή σε δίκη, ενώ όπως είπε, ο εγκλεισμός θα είναι ο κανόνας των παρανομούντων. «Θα επέρχεται εγκλεισμός όταν θα επιβληθεί ποινή πάνω από τρία έτη, ενώ για τις ποινές πάνω από δυο έτη, θα προβλέπεται μερική έκτιση των ποινών (φυλάκιση για μέρους της ποινής που θα επιβληθεί)».

Ο κ. Φλωρίνης τόνισε ότι για τους δικομανείς θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα υπό την μορφή δικαστικής δαπάνης, στις περιπτώσεις που οι μηνύσεις θα τίθενται στο αρχείο, ενώ θα υπάρξουν και άλλα μέτρα για τους κατ΄ επάγγελμα μηνυτές .

Αναφορικά με το νέο Δικαστικό Χάρτη ο κ. Φλωρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι 900 ειρηνοδίκες θα προαχθούν σε Πρωτοδίκες, ενώ το ΤΑΧΔΙΚ θα μετατραπεί σε σύγχρονο οργανισμό και θα του ανατεθούν, μεταξύ των άλλων, οι αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων για την λειτουργία και συντήρηση των δικαστικών μεγάρων, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβλεφθούν μάνατζερ στα Δικαστήρια.

Μαργαρίτα Στενιώτη: «Μικρή ευθύνη έχουν οι δικαστές για την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης»

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, ανάφερε ότι στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης έχουν μικρή ευθύνη οι δικαστές, τονίζοντας ότι η αποχή των δικηγόρων στις υποθέσεις των εγκληματικών οργανώσεων, έχει επιφέρει 500 εκκρεμείς υποθέσεις, με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων.

Παράλληλα η κ. Στενιωτη ήταν θετική στο να μεταφερθεί δικαστική ύλη από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια στους δικηγόρους και συμβολαιογράφους, όπως είναι οι ένορκες βεβαιώσεις, οι προσημειώσεις, οι διαταγές πληρωμής και τάχθηκε υπέρ του θεσμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Δημήτρης Βερβεσός: «Υπερφορτώνονται τα πινάκια»

Για δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ενώ ανέφερε ότι «οι αναβολές στην ποινική δικαιοσύνη δίνονται από τους δικαστές. Τα πινάκια υπερφορτώνονται, αν και είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να εκδικαστούν όλες οι υποθέσεις, όταν μάλιστα, οι δικαστές διακόπτουν για δύο ώρες, κατεβαίνοντας από την έδρα, υπό τη μορφή διαλείμματος. Εύκολο είναι να ρίχνονται όλα στους δικηγόρους».

Αναφορικά με την έκτιση των ποινών, ο κ. Βερβεσός, επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως είναι τα βραχιολάκια, η παροχή κοινωφελούς εργασίας, και όχι η φυλάκιση, όταν μάλιστα είναι γνωστές οι ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις φυλακές.

Τον συντονισμό των εργασιών του συνεδρίου στο τμήμα που αφορούσε τη Δικαιοσύνη, είχε η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου.

naftemporiki.gr