Αυξημένη η ζήτηση για ακίνητα στο Πήλιο και τις Β. Σποράδες, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχει η Σκιάθος, όπως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Για το Πήλιο το προφίλ των αγοραστών είναι ξένοι ή Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, με το «μερίδιό» τους να αγγίζει το 80%, ενώ ένα 20% είναι Έλληνες.

Όσον αφορά στις Β. Σποράδες και ειδικότερα τη Σκιάθο οι αγοραστές προέρχονται από όλο τον κόσμο, «χτυπώντας» αγροτεμάχια και οικόπεδα για να ανεγερθούν πολυτελείς κατοικίες ή ξενοδοχεία. Εμφανίστηκαν επίσης 2-3 μεγάλα funds με αρκετά μεγάλο κεφάλαιο, που αγοράζουν πάρα πολλά οικόπεδα, συνενώνοντας μεγάλες εκτάσεις.

Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, ιδιοκτήτης REMAX Δομή στη Μαγνησία, τόνισε πως στο Πήλιο η ζήτηση έχει αυξηθεί αρκετά για ακίνητα, ιδίως για σπίτια. «Κυρίως ξένοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για σπίτια, διότι οικόπεδα ή αγροτεμάχια εντός οικισμού δεν μπορούν να χτίσουν λόγω αποφάσεων του ΣτΕ».

Ο ίδιος επισήμανε πως η ζήτηση αυξήθηκε για σπίτια, μεζονέτες και μονοκατοικίες στο Πήλιο. «Η ζήτηση για εξοχική κατοικία αφορά κυρίως ξένους ή Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό, οι οποίοι σε ποσοστό φτάνουν περίπου το 80% της ζήτησης. Οι μισοί περίπου είναι αλλοδαποί και οι άλλοι μισοί Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα τους. Το υπόλοιπο 20% αφορά σε Έλληνες» σημείωσε, προσθέτοντας πως η ζήτηση για το Πήλιο «επικεντρώνεται» στα «επώνυμα» χωριά, όπως Τσαγκαράδα, Πορταριά, Μακρινίτσα, Άη Γιάννη, Χορευτό κ.λπ. και γενικότερα σε μέρη που δέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών.

Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης ανέφερε πως το σημαντικό είναι πως γίνονται αγοραπωλησίες με μεγάλα νούμερα. «Παρατηρείται το φαινόμενο να μεταβιβάζονται ακίνητα από 500.000 έως 800.000 ευρώ στο Πήλιο, κάτι που παλιότερα δεν υπήρχε» τόνισε, συμπληρώνοντας πως αυτό έχει την εξήγησή του: «Στις χώρες που διαμένουν, με αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα. Με 500.000 ευρώ κάποιος μπορεί να αγοράσει μία βίλα 350 τ.μ. στο Πήλιο. Επίσης πρόκειται για άτομα που συνταξιοδοτούνται και έρχονται στον Νότο για να ζήσουν. Παρατηρείται δηλαδή ένα κύμα Βορειοευρωπαίων κυρίως που πηγαίνουν για να ζήσουν σε νότιες χώρες, όπως είναι και η δική μας χώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας Γάλλος με διαμέρισμα 120 τ.μ. στο Παρίσι, το οποίο κατέχει 30 χρόνια, έχει αξία περίπου 1-1,2 εκ. ευρώ. Έτσι το πουλάει, αγοράζει ένα ακίνητο με 300.000-400.000 ευρώ σε νότια χώρα, αποταμιεύει τα υπόλοιπα χρήματα, παίρνει τη σύνταξή του και έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα το όνειρό του σε ένα πιο ζεστό περιβάλλον. «Πρόκειται για ενδιαφέρον από πολλούς Κεντρο-Βορειοευρωπαίους» σημείωσε.

Στις Β. Σποράδες

Στις Β. Σποράδες το μερίδιο του λέοντος το κατέχει η Σκιάθος, όπου υπάρχουν αγοραστές από όλο τον κόσμο. «Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο target group. Στη Σκιάθο πραγματοποιούνται πάρα πολύ μεγάλες επενδύσεις και σε ξενοδοχεία. Αγοράζονται αγροτεμάχια και οικόπεδα για να ανεγερθούν πολυτελείς κατοικίες ή ξενοδοχεία» τόνισε ο κ. Γιάννης Καραγιάννης.

Ο ιδιοκτήτης της REMAX Δομή στη Μαγνησία επισήμανε πως έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό 2-3 μεγάλα funds, τα οποία διαθέτουν αρκετά μεγάλο κεφάλαιο και αγοράζουν πάρα πολλά οικόπεδα, συνενώνοντας μεγάλες εκτάσεις, ώστε να χτίσουν τουριστικά καταλύματα.

«Τα επόμενα 3-5 χρόνια η Σκιάθος θα έχει αλλάξει πρόσωπο. Θα προσφέρονται τουριστικά αρκετά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και θα έχουν γίνει πάρα πολλές κλίνες από ό,τι υπάρχουν σήμερα και θα αφορά σε πιο ακριβό τουρισμό» τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως το βασικό προφίλ των ξένων αγοραστών είναι πάρα πολύ εύπορα άτομα και άνθρωποι που έχουν παγκοσμίου φήμης εταιρείες. «Υπάρχουν πολύ πλούσιοι που προσεγγίζουν τη Σκιάθο και προχωρούν σε αγοραπωλησίες» κατέληξε ο κ. Γιάννης Καραγιάννης.

e-thessalia.gr