Στον κόμβο του Ε65 στο δρόμο Καρδίτσας- Λάρισας καταφθάνουν λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορες Κοινότητες της Π.Ε. Καρδίτσας συμμετέχοντας στο κάλεσμα της ΕΟΑΣΚ και Αγροτικών Συλλόγων της Π.Ε. να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τα οποία οξύνθηκαν περαιτέρω μετά και από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου απειλώντας όπως τονίζουν χαρακτηριστικά ακόμα και την συνέχιση του επαγγέλματός τους και την παραμονή τους στα χωριά τους.

Η συμμετοχή των αγροκτηνοτρόφων στην κινητοποίηση, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα και καθώς συνεχίζουν να φτάνουν τρακτέρ στο σημείο, φαίνεται αισθητά μεγαλύτερη από την συμμετοχή στην κινητοποίηση του περασμένου Δεκεμβρίου.Σημειώνεται ότι στο μπλόκο στον Ε-65 συμμετέχουν και αγρότες από την περιοχή των Φαρσάλων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στις 12 στον Σταυρό Φαρσάλων προκειμένου να κινηθούν οργανωμένα για την ενίσχυση του μπλόκου στην Καρδίτσα

Στον κόμβο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με αποστολή να μην επιτρέψουν την άνοδο των τρακτέρ στο οδόστρωμα του Ε65 και παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής αν και πότε θα επιτραπεί στους αγρότες και κτηνοτρόφους που συγκεντρώνεται στο σημείο να ανεβούν έστω και πεζοί στον οδικό άξονα για ένα μικρής διάρκειας συμβολικό αποκλεισμό του και την πραγματοποίηση συνέλευσης.

Η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. και για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ζητά επίσης να καταβληθεί η πρώτη αρωγή σε όσους δεν την έλαβαν ακόμη, να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ, να δοθεί συνδεδεμένη στο καλαμπόκι και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, έως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια

Βασικό αίτημα είναι επίσης το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα και η μείωση του κόστους παραγωγής.

Σημειώνουμε ότι από το πρωί της Τετάρτης (24/1) είναι σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ε65 καθώς και από τις 13.30 στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καρδίτσας.

Περί τις 1.30 έφθασαν στο σημείο τα τρακτέρ από την περιοχή του Δήμου Παλαμά ενώ αναμένονται από λεπτό σε λεπτό και τα τρακτέρ από την περιοχή των Φαρσάλων. Σε εξέλιξη είναι οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικαλιστών των αγροτών και της αστυνομίας για να τους επιτραπεί η είσοδος στον αυτοκινητόδρομο.

Λίγο μετα τις 2 μ.μ. οι αγρότες μη βλέποντας ανταπόκριση στο αίτημά τους, ζήτησαν να ανέβουν στον αυτοκινητόδρομο χωρίς οχήματα αλλά ούτε και αυτό επετράπη αρχικά. Στη συνέχεια ωστόσο ομάδες ατόμων κινήθηκαν αποφασιστικά και από διάφορα σημεία κατάφεραν να ανέβουν πάνω στον αυτοκινητόδρομο. Στο σημείο υπήρξαν επεισόδια με αστυνομικούς που προσπάθησαν να αποτρέψουν την κίνησή τους αυτή.

Πλέον πάνω στον αυτοκινητόδρομο (όπου έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία οχημάτων από το πρωί) είναι εκατοντάδες τα άτομα και σε λίγο θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Κάποιοι εκ των αγροτών μάλιστα στήνουν και πρόχειρες τέντες.

Λίγο πριν τις 3μ.μ. πραγματοποιήθηκαν ομιλίες προς τους συγκεντρωμένους αγρότες από τον πρόεδρο της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κ. Τζέλλα, τον Πρόεδρο του Α.Σ. Φαρσάλων και μέλος της ΕΟΑΣ Λάρισας Σωκράτη Αλειφτήρα, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Γ. Καπράνα, από τον πρόεδρο Ε.Ι.Ν.Κ.Υ. ν Καρδίτσας Εκτ. Γάζο και τον Παν. Τζόκα, μέλος ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου. Ο κ. τζέλλας τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα μείνουν πάνω στον Ε65 ώσπου να δώσει λύση η κυβέρνηση στα φλέγοντα αιτήματά τους καλώντας παράλληλα να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμες από εισόδους και εξόδους του αυτοκινητόδρομου ώστε να αποσυμφορηθεί τοπικά η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ώρα 15.15: Ο Αστυνομικός Διευθυντής ενημέρωσε τους αγρότες ότι δεν μπορούν να παραμείνουν πάνω στον αυτοκινητόδρομο και θα πρέπει να αποχωρήσουν. Από την πλευρά τους οι αγρότες τον ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν και θα πρέπει η κυκλοφορία οχημάτων να γίνεται μέσω παράκαμψης για όσο διαρκέσει η κινητοποίηση.

Ώρα 16.20 Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Μερικές δεκάδες οι αγρότες πάνω στον αυτοκινητόδρομο ενώ αρκετοί βρίσκονται πάνω στα αγροτικά οχήματά τους. Στα αστυνομικά οχήματα βρίσκονται με τη σειρά τους οι αστυνομικοί το τελευταίο ημίωρο.

karditsalive.net