Τρεις μήνες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν όλη τη Μαγνησία και στην Αγριά οι κάτοικοι βλέπουν σε καθημερινή βάση ένα τοπίο βομβαρδισμένο, επισημαίνοντας ότι ακόμη υπάρχουν βυθισμένα αυτοκίνητα μπροστά στις πόρτες των σπιτιών τους, ενώ οι εργασίες καθαρισμού τόσο της παραλίας όσο και των υπόλοιπων δρόμων δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Μάλιστα, 38 κάτοικοι αντικρύζοντας την αδράνεια των φορέων αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και από κοινού συνέταξαν επιστολή διαμαρτυρίας η οποία στις 12 Δεκεμβρίου στάλθηκε στον Δήμο Βόλου, ενώ κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον ΟΛΒ, στη ΔΕΥΑΜΒ αλλά και στην Εισαγγελία Βόλου. Οι κάτοικοι ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να προβούν στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, ειδάλλως, όπως επισημαίνουν θα προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια.

Η επιστολή των κατοίκων

«Με την παρούσα επιστολή – διαμαρτυρία, σας καθιστούμε σαφές, αν και ήδη πολύ καλά γνωρίζετε, ότι η Αγριά Βόλου και ιδίως η περιοχή του Συνοικισμού, στην αρχή της Αγριάς, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel, αλλά ιδιαίτερα από την τελευταία κακοκαιρία Elias, μετά την οποία η γειτονιά μας κατέστη, κυριολεκτικά, ένα βομβαρδισμένο τοπίο, πέρα από τις ανυπολόγιστες υλικές ζημίες που υποστήκαμε εμείς οι κάτοικοι της περιοχής στις οικίες μας.

Αν και έγιναν κάποιες φιλότιμες προσπάθειες εκ μέρους του Δήμου Βόλου για την αποκατάσταση της περιοχής και τον καθαρισμό αυτής, εν τούτοις δεν έχουν μέχρι σήμερα, μετά την πάροδο δύο και πλέον μηνών, ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού της περιοχής του Συνοικισμού, τόσο της παραλιακής χερσαίας ζώνης, επί ολόκληρης της οδού Αιγαίου, και των κάθετων δρόμων επί αυτής, όσο και του θαλάσσιου χώρου μπροστά ακριβώς από την οδό Αιγαίου, επί του αρ. 39, όπου ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ακόμη και σήμερα, ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ!!!! (τουλάχιστον), αγνώστων ιδιοκτητών, που παρασύρθηκαν και κατέληξαν εκεί λόγω της δεύτερης κακοκαιρίας, το ένα εξ αυτών πλήρως βυθισμένο και το άλλο μισοβυθισμένο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Περαιτέρω, δεν έχουν καθαριστεί ακόμη τα φρεάτια της περιοχής που παραμένουν βουλωμένα, ενώ η κάθετη οδός Φιλήμων, που τέμνει την οδό Αιγαίου και καταλήγει στη θάλασσα, είναι κατεστραμμένη και ως εκ τούτου απροσπέλαστη και γεμάτη χώματα και λάσπες ακόμη και σήμερα. Επίσης, ο χώρος της παιδικής χαράς της περιοχής είναι ακόμη γεμάτος από σωρούς χωμάτων και φερτών υλικών, με αποτέλεσμα να παραμένει χωρίς πρόσβαση μέχρι και σήμερα. Επιπρόσθετα, στην έτερη οδό που τέμνει κάθετα την οδό Αιγαίου, στο ύψος του αρ. 39 περίπου αυτής, και που καταλήγει και αυτή στη θάλασσα, βρίσκεται ακόμη και σήμερα ο αγωγός ομβρίων υδάτων ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!!!, που λόγω της θεομηνίας έσκασε κυριολεκτικά μέσα από το οδόστρωμα, και δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί!!!

Πριν από μία εβδομάδα περίπου, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με το Λιμεναρχείο του Βόλου, σχετικά με το ως άνω μείζον ζήτημα της παραμονής των οχημάτων μέσα στη θάλασσα, προς μεγάλη μας έκπληξη, μας ενημέρωσαν ότι δεν είναι αρμόδιο του Λιμεναρχείο για την απομάκρυνση των εν λόγω οχημάτων, παρά μόνο αν κινδυνέψει άνθρωπος στη θάλασσα και μας παρέπεμψαν στο Δήμο Βόλου, αποποιούμενοι οποιασδήποτε ευθύνης.

Και διερωτηθήκαμε ευλόγως, άραγε δεν κινδυνεύει η υγεία μας, εξαιτίας της τεράστιας ρύπανσης που προκαλεί η παραμονή αυτών των αυτοκινήτων στο θαλάσσιο περιβάλλον που περικλείει τη γειτονιά μας, όπου και κολυμπούμε τους καλοκαιρινούς μήνες εμείς και τα μικρά μας παιδιά;!!! Περαιτέρω, σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με την τεχνική υπηρεσία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, πληροφορηθήκαμε ότι ούτε ο εν λόγω Οργανισμός γνωρίζει κάτι επί του θέματος και ότι δεν διαθέτει, εξάλλου, τον απαραίτητο εξοπλισμό (μηχανήματα) για την αποκατάσταση του ως άνω προβλήματος.

Εξαιτίας, λοιπόν, της μη πλήρους αποκατάστασης της περιοχής μας στην προτέρα κατάσταση, υφίσταται μέχρι και σήμερα μία συνθήκη εξαιρετικά επαχθής για εμάς τους κατοίκους της περιοχής και την ποιότητα του βιοτικού επιπέδου ημών των ιδίων και των οικογενειών μας, αλλά και ιδιαιτέρα επικίνδυνη, καθώς η εν λόγω περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα παρατημένο κομμάτι γης, που αποτελεί όχι μόνο εστία κινδύνου, αλλά και βρωμιάς και μόλυνσης εις βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, όπως αποδεικνύεται αβίαστα από τις συνημμένες φωτογραφίες που Σας υποβάλλουμε.

Για τους λόγους αυτούς και με την επιφύλαξη παντός είδους νόμιμου δικαιώματός μας, σας καλούμε άμεσα με την παρούσα να προβείτε στις εκ του νόμου οφειλόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των εν λόγω προβλημάτων της περιοχής μας, ήτοι τον πλήρη καθαρισμό-αποκατάσταση της περιοχής του Συνοικισμού της Αγριάς Βόλου και την απομάκρυνση των παρασυρμένων από την κακοκαιρία οχημάτων από τον βυθό της θάλασσας, που βρίσκονται μέχρι και σήμερα μπροστά από τα σπίτια μας, άλλως σας δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια».

magnesianews.gr