Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ θα πληρώνουν οι πολίτες για να υποβληθούν σε απογευματινά χειρουργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου.

Το μέτρο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Πολίτες διαμαρτύρονται ότι η δημόσια και δωρεάν υγεία καταστρατηγείται και οι ίδιοι αναγκάζονται να πληρώνουν χειρουργεία, που ήδη έχουν πληρώσει εμμέσως από φόρους και εισφορές.

Επιφυλακτική στάση κρατούν και οι γιατροί. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Παύλος Μαλινδρέτος, μέλος των νοσοκομειακών ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, αναφέρει ότι η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων στην επαρχία θα είναι πολύ δύσκολη.

«Δεν είμαστε αντίθετοι, απλά θα πρέπει να γίνουν διευκρινίσεις πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία, όταν με το ζόρι το προσωπικό επαρκεί για τα κανονικά χειρουργεία. Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία της επαρχίας, κυρίως, είναι πολύ μεγάλες και φαίνεται ακατόρθωτο να εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο», επισημαίνει ο κ. Μαλινδρέτος λέγοντας ότι όσο και αν η βασική επιδίωξη είναι να καταστούν ορισμένες θέσεις ελκυστικές αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν οι ίδιοι είναι εξοντωμένοι από τις βάρδιες και τις πολλές εφημερίες.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου υγείας οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια και η κοστολόγηση των επεμβάσεων γίνεται σε επίπεδο κατηγορίας. Ειδικότερα η πολύ μικρή επέμβαση θα κοστίζει στον πολίτη 300 ευρώ, ενώ για την εξαιρετικά βαριά επέμβαση θα καλείται να καταβάλλει το χρηματικό αντίτιμο των 2.000 ευρώ.

Τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα επιμερίζονται για τις αμοιβές των χειρουργών, των αναισθησιολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού.

«Σαφώς και το κόστος είναι φθηνότερο από μία ιδιωτική κλινική και θα συμφέρει εν μέρει τους πολίτες, όμως, αν δεν προκηρυχθούν θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν πράγματι να καλυφθούν από προσωπικό τα απογευματινά χειρουργεία δεν ξέρω πώς μπορούν να λειτουργήσουν» συμπληρώνει ο κ. Μαλινδρέτος.

Παράλληλα ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι λύση «ούτε να ιδιωτικοποιήσουμε τα δημόσια νοσοκομεία ούτε να κάνουμε δωρεάν τις ιδιωτικές κλινικές. Πρέπει να βρεθούν τρόποι και μέσα για να λειτουργούν σωστά».

Το Υπουργείο Υγείας έχει ορίσει, ακόμη, ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μη μετακυλήσουν τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά στην απογευματινή λειτουργία. Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας δεν θα μπορεί μια κλινική να κάνει απογευματινά χειρουργεία, εάν πρώτα δεν έχει συμπληρώσει το έργο στα πρωινά χειρουργεία. Εάν διαπιστωθεί ότι κλινικές πέσουν κάτω από τον μέσο όρο παραγωγής τους, χάνουν την άδεια διενέργειας απογευματινών χειρουργείων.

Iωάννα Μπουροπούλου (Ταχυδρόμος)