Εφόδους στα νησιά για τις υψηλές τιμές της βενζίνης πραγματοποιούν ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι τιμές της αμόλυβδης σε επίπεδα άνω των 2,30 και 2,40 ευρώ που αποκάλυψε με δημοσιεύματα του ο ΟΤ, προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα.

Τι δηλώνει ο κ. Σκρέκας

Με δηλώσεις του στον ΟΤ ο κ. Σκρέκας επισημαίνει: «Ελεγκτές του υπουργείου βρίσκονται στοχευμένα σε νησιά όπου διαπιστώνουμε ακραίες τιμές στη βενζίνη. Το βάρος των ελέγχων μας δίνεται σε αυτές τις περιοχές», λέει στον ΟΤ και συνεχίζει: «Μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων η αρμόδια υπηρεσία εντοπίζει τις περιπτώσεις αυτές και στη συνέχεια με ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη του υπουργείου σπεύδουν επιτόπου για ελέγχους».

Οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης γίνονται προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρατήρια και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών παραβιάζουν τη νομοθεσία που προβλέπει πλαφόν στα μικτά κέρδη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

«Ήδη, από τότε που αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου έχουμε επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 60.000 ευρώ σε πρατήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πιερία, Κεφαλλονιά και Καλαμάτα για παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας περί αθέμιτης κερδοφορίας», τονίζει ο κ. Σκρέκας αναγγέλλοντας περαιτέρω ένταση των ελέγχων: «Έχουμε δείξει από την πρώτη μέρα στο υπουργείο πως θα είμαστε απέναντι σε εκείνους που παραβιάζουν τη νομοθεσία περί προστασίας καταναλωτή καθώς και συνολικά σε όσους δεν τηρούν τη νομιμότητα.

Τιμές στα ύψη

Ο ΟΤ με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα έχει αναδείξει και αποκαλύψει το θέμα των υψηλών τιμών στα καύσιμα και ιδίως στις νησιωτικές περιοχές.

Στην εγχώρια αγορά καυσίμων καταγράφονται αυξήσεις της τάξης των περίπου 0,10 ευρώ ανά λίτρο από την 1η Ιουλίου.

Αποδίδονται στο ράλι των διεθνών του αργού πετρελαίου αλλά και στην αυξημένη ζήτηση καυσίμων λόγω των θερινών διακοπών χιλιάδων πολιτών.

Ωστόσο στα νησιά καταγράφονται ακραίες τιμές που ξεπερνούν ακόμη και τα 2,30 και 2,40 ευρώ ανά λίτρο, όταν η μέση πανελλαδική τιμή είναι στα 1,962 ευρώ ανά λίτρο.

Πρόστιμα

Πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων σε Αθήνα και Καλαμάτα, καθώς σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας

Η αμόλυβδη στα 3 ευρώ

Την ίδια στιγμή σήμερα το πρωί με δημοσίευμα του ο ΟΤ αποκάλυψε πως σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων η αμόλυβδη βενζίνη έφτασε να πωλείται στην Κω στα 2,999 ευρώ ανά λίτρο.

Το συγκεκριμένο πρατήριο – τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του ΟΤ – είχε καταχωρήσει τη συγκεκριμένη τιμή το μεσημέρι στις 16.21 της 2ας Αυγούστου.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί σήμερα 4 Αυγούστου η συγκεκριμένη τιμή είχε αλλάξει προς τα κάτω στα 2,099 ευρώ ανά λίτρο.

ot.gr