Με το δεξί ξεκίνησε η εκτέλεση του προϋπολογισμού ως προς το σκέλος των εσόδων, τα οποία τον πρώτο μήνα του έτους κινήθηκαν πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί δημιουργώντας μια πρώτη καλή «μαγιά» για επιπλέον μέτρα στήριξης σε ευάλωτους και αγρότες.

Τα πρώτα στοιχεία για το πώς πήγε ταμειακά ο Ιανουάριος αναμένονται επισήμως την Πέμπτη, με το δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού. Πολύ σημαντικές ωστόσο θεωρούνται και οι ανακοινώσεις των επόμενων εβδομάδων για την πορεία της πραγματικής οικονομίας, με μεγάλο ορόσημο την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ.

Το κέντρο βάρους των επιπλέον μέτρων στήριξης έχει στραφεί πλέον στους αγρότες, χωρίς να αγνοείται η ανάγκη επιπλέον θωράκισης των εισοδημάτων όσων πλήττονται πιο πολύ από την ακρίβεια. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εμπίπτουν στο πλαίσιο της ντιρεκτίβας της ΕΕ για στοχευμένα μέτρα στήριξης, αλλά μπορούν να σχεδιαστούν πλέον με μεγαλύτερη ευχέρεια μετά την πρώτη έγκριση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων.

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», ήταν το χθεσινό, νέο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από τη συνάντηση που έχει αύριο Τρίτη με εκπροσώπους των αγροτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητεί κάθε περιθώριο συνεννόησης, βάζοντας στο τραπέζι του διαλόγου πακέτο άμεσων διευκολύνσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει άμεση και όχι το φθινόπωρο επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο με βάση τις επιστροφές φόρου που έγιναν στους αγρότες το 2023. «Μελετούμε ιδέες και με ποιον τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται να επιστραφεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (ΣΚΑΙ) για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο εκτιμώντας ότι «ένας καλόπιστος διάλογος θα οδηγήσει στο σωστό αποτέλεσμα».

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες δεν αναμένεται να καλυφθούν όλα τα αιτήματα δεδομένου ότι η κυβέρνηση επικαλείται τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και δεν θέλει να ανοίξει δρόμο σε διεκδικήσεις από άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, «το μέρισμα από την καλή πορεία της οικονομίας πρέπει να πηγαίνει σε όλους».

Το ενδεχόμενο μιας έκτακτης ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά αφήνει ανοιχτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφέροντας ότι «είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας». «Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις που προϋπολογισμού είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον στην κοινωνία», σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, «στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, πέραν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για τις εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ» για να προσθέσει ότι «νοιαζόμαστε να μην φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει» καθώς «στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ για να μειωθεί το χρέος». «Αυτό θα το κρατήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις παροχές που έχουμε δεσμευτεί. Και αν υπάρχει περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς, θα δούμε όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια» υπογράμμισε ο υπουργός.

Το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων του περασμένου έτους και τυχόν υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του 1,1% του ΑΕΠ το 2023 δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση μέτρων υπέρ των ευάλωτων, τα οποία όμως δεν θα διαταράσσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Σε περίπτωση που αποφασιστεί η χορήγηση έκτακτης παροχής, θα είναι ανάλογη με αυτή που δόθηκε τα Χριστούγεννα ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι φέτος θα διατεθούν 1,6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών με τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια, αύξηση των συντάξεων, αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, αύξηση του επιδόματος μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται, μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

insider.gr