Άνοιξε η πλατφόρμα, όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Από την πλατφόρμα myΘέρμανση μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα – πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο “μπλε κηροζίνη”), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία των παραστατικών αγοράς.

Πώς υποβάλλω την αίτηση

– Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

– Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

– Επιλέγω είδος καυσίμου

– Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

– Επιλέγω οικισμό

– Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας

– Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους της επιδότησης για το ρεύμα ξεκινούν από τα 45 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 480 ευρώ. Το «μοντέλο» βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η ενίσχυση θα είναι ανάλογο εκείνου που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης.

Πως υπολογίζεται το επίδομα ρεύματος

Σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείο Ενέργειας, θέτει ως βάση υπολογισμού το ποσό των 60 ευρώ, τα οποία πολλαπλασιάζονται με τον ειδικό συντελεστή που έχει κάθε περιοχή της ελληνικής επικράτειας με βάση τις βαθμοημέρες, δηλαδή το πόσο κρύο κάνει. Για τις περιπτώσεις που θα επιδοτηθούν υπάρχει η παραδοχή ότι το 60% του λογαριασμού για ηλεκτρικό ρεύμα αφορά στη θέρμανση.

Η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος υπολογίζεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο και οι δικαιούχοι θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα myΘερμανση της ΑΑΔΕ για να αιτηθούν την ενίσχυση.

Υπάρχει πάντως μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης για το ρεύμα δεν θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αλλά θα τα δουν ως έκπτωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα εκείνον που θα καλύπτει το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2023.

Τα εισοδηματικά όρια για το επίδομα ρεύματος

Τα εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος ρεύματος, είναι ίδια με εκείνα της ενίσχυσης για θέρμανση. Δηλαδή, διαμορφώνονται:

Στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο

ενώ το εισοδηματικό όριο αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας φτάνει έως 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

aftodioikisi.gr