Κατά χιλιάδες «φεύγουν» τα email της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ενόψει της 29ης Φεβρουαρίου.

Μόλις χθες η Αρχή απέστειλε 100.000 μηνύματα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και οι πάροχοι τους έχουν αναβαθμίσει τα POS τους.

Μέσω των μηνυμάτων οι επιχειρήσεις καλούνται να διασυνδέσουν άμεσα τα POS με τις ταμειακές μηχανές μέχρι την 29η Φεβρουαρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα αυτά αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς της κάθε επιχείρησης, στο myAADE, στο πεδίο, «Τα Μηνύματά Μου».

Η αποστολή αντίστοιχων μηνυμάτων θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες με βάση την ενημέρωση που λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τους παρόχους POS και τους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών ότι η διασύνδεσή τους είναι έτοιμη να προχωρήσει.

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε Χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν, με τρεις τρόπους:

μέσω email

μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή “Τα Μηνύματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE

με σχετική ένδειξη στα “Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)” στην εφαρμογή “Στοιχεία Επιχείρησης

Τα βήματα διασύνδεσης

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις είναι:

Προβολή στοιχείων POS. Τα στοιχεία των POS που έχουν υποβληθεί από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις στην ψηφιακή πύλη myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Μητρώο POS.

Υποβολή δήλωσης διαφωνίας. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS υποβάλλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που διαφωνούν με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών.

Αναβάθμιση POS. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs).

Ειδοποίηση αναβάθμισης. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ειδοποίηση με αποστολή email για την αναβάθμιση των POS που διαθέτουν.

Διασύνδεση POS – Ταμειακού Συστήματος. Εντός 30 ημερών από την ειδοποίηση και το αργότερο έως τις 29/2/2024, ο τεχνικός ΦΗΜ διασυνδέει επιτόπια το POS με την Ταμειακή μηχανή και ολοκληρώνει τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει διαμηνύσει επανειλλημένως ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υλοποίηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης καθώς όπως έχει επισημάνει, εκτός του ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η μη υλοποίηση του θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων.

naftemporiki.gr