Θετικό κατά 719 είναι το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στη Μαγνησία καθ' όλη της διάρκεια του 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Πρόκειται για έναν αριθμό που ξεπερνάει τόσο την περσινή χρονιά όσο και τις προηγούμενες από αυτή.

Σε μία χρονιά που η Μαγνησία είχε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, τον φόβο για λουκέτα, αλλά και στο αποκορύφωμα τα φυσικά φαινόμενα, το επιχειρείν στην περιοχή κινήθηκε σε θετικά επίπεδα και επιβίωσε παρά τις αντιξοότητες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, το 2023 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στον νομό Μαγνησίας ανήλθαν σε 1.170 και οι διαγραφές στις 451, δηλαδή το θετικό ισοζύγιο αγγίζει τις 719.

Για ακόμη μία χρονιά ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών φαίνεται να κυριαρχεί στις ενάρξεις νέων επιχειρήσεων, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα πολλά καταστήματα εστίασης που έχουν ανοίξει στον Βόλο. Ειδικότερα, το 2023 ιδρύθηκαν στο κλάδο των υπηρεσιών 696 επιχειρήσεις και 223 διαγραφές.

Δεύτερος κατά σειρά σε θετικό ισοζύγιο είναι ο εμπορικός κλάδος, όπου οι ενάρξεις νέων επιχειρήσεων ανήλθαν σε 258 και οι διαγραφές σε 135.

Στον τουριστικό κλάδο, ιδρύθηκαν 137 επιχειρήσεις και κατέβασαν ρολά 62, με το ισοζύγιο να είναι θετικό κατά 75.

Τέλος, στον κλάδο της μεταποίησης άνοιξαν 79 επιχειρήσεις, ενώ λουκέτο έβαλαν 31.

Από τα είδη των επιχειρήσεων, σχεδόν το 70% εντάσσεται στην κατηγορία των ατομικών επιχειρήσεων.

Καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη

Ομολογουμένως το 2023 ήταν μία ευνοϊκή – όπως δείχνουν τα στοιχεία- χρονιά για το επιχειρείν παρά το άδοξο τέλος που της επεφύλασσε. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, πολλές επιχειρήσεις έφτασαν στα όριά τους, άλλες δοκιμάστηκαν εντόνως, ενώ δεν ήταν και λίγες εκείνες που έβαλαν οριστικό λουκέτο.

Ωστόσο, το 2023 μπορεί να χαρακτηριστεί εν γένει μία καλή χρονιά για το επιχειρείν στη Μαγνησία, σε σύγκριση, μάλιστα, με την προηγούμενη, πολλώ δε μάλλον, με το 2021.

Το θετικό ισοζύγιο του 2023 ξεπερνά κατά 38 εκείνο του 2022 και κατά 143 του 2021.

Το 2022 άνοιξαν στον εμπορικό κλάδο 192 επιχειρήσεις και έκλεισαν 119, στον τουριστικό κλάδο άνοιξαν 119 και έκλεισαν 53, στον κλάδο της μεταποίησης πραγματοποίησαν εγγραφές 76 επιχειρήσεις, ενώ σε διαγραφές προχώρησαν οι 29 και τέλος, στον κλάδο των υπηρεσιών άνοιξαν 704 επιχειρήσεις, ενώ προχώρησαν σε κλείσιμο οι 209.

Το 2021 στον εμπορικό κλάδο άνοιξαν 172 επιχειρήσεις και έκλεισαν 90, στον τουριστικό κλάδο άνοιξαν 75 και έκλεισαν 35, στον μεταποιητικό κλάδο άνοιξαν 81 επιχειρήσεις και έκλεισαν 17, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών άνοιξαν 547 επιχειρήσεις και έκλεισαν 157.

Το 2020, χρονιά κατά την οποία έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός, άνοιξαν 904 επιχειρήσεις και έκλεισαν 402, άρα θετικό συνολικό ισοζύγιο κατά 502.

Πιο αναλυτικά στον εμπορικό κλάδο άνοιξαν 216 επιχειρήσεις και έκλεισαν 129, στον μεταποιητικό κλάδο άνοιξαν 95 επιχειρήσεις και έκλεισαν 33 και στον τουριστικό κλάδο άνοιξαν 113 επιχειρήσεις και έκλεισαν 49.

Ιδανική για …ανοίγματα η Μαγνησία

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης ανέφερε ότι σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία η επιχειρησιακή δραστηριότητα στη Μαγνησία όχι μόνο στάθηκε, αλλά και αναπτύχθηκε.

«Είναι πολύ θετικό ότι και οι τέσσερις επιχειρηματικοί κλάδοι παρουσιάζουν θετικό ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών» τονίζει ο κ. Μπασδάνης και σημειώνει ότι είναι πολύ θετικό ότι ο τομέας της μεταποίησης δείχνει και πάλι να ανακάμπτει στην περιοχή. «Είναι αξιοσημείωτη η συμμετοχή της μεταποιητικής δραστηριότητας. Παρότι είναι μικρή η συμμετοχή σε ποσοστό που φτάνει κοντά στο 7%, είναι πολύ σημαντική» προσθέτει.

Ο ίδιος αναφέρει ότι έξαρση εγγραφών παρατηρείται την τελευταία δεκαετία στον τομέα των υπηρεσιών. «Οι εγγραφές στον τομέα της παροχής υπηρεσιών φτάνουν περίπου το 60% και αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον πρωταθλητή στις εγγραφές» συμπληρώνει ο κ. Μπασδάνης επισημαίνοντας ότι το τουριστικό προϊόν της Μαγνησίας έχει καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρό στίγμα, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης αναφέρει ότι ήταν μία καλή χρονιά για τον κλάδο του τουρισμού εν γένει παρά τον «ξαφνικό θάνατο» λόγω των πλημμυρών.

«Τα νούμερα αυτά και η διάθεση για άνοιγμα επιχειρήσεων στην περιοχή της Μαγνησίας αποδεικνύει τη δυναμική της περιοχής» αναφέρει ο κ. Ζαφείρης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός των νέων εγγραφών τουριστικών επιχειρήσεων στο μητρώο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ακόμη και εάν δεν πρόκειται αποκλειστικά για ξενοδοχειακές μονάδες. «Ανοίγουν επιχειρήσεις που συμβάλλουν θετικά στον τουρισμό και στην προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής» σημειώνει.

Οσον αφορά τα λουκέτα που σημειώθηκαν κατά την περσινή χρονιά ο ίδιος τονίζει ότι πολλές επιχειρήσεις κλείνουν λόγω συνταξιοδότησης, αλλά δυστυχώς δεν είναι λίγες εκείνες που οδηγούνται σε αναγκαστικό κλείσιμο λόγω οικονομικών υποχρεώσεων.

Προσβλέπουν επενδύσεις εντός του 2024

«Το 2024 ξεκινάει με πολύ καλές προοπτικές παρά τα όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το πρόσημο είναι θετικό και αυτό έχει σημασία. Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται και δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Ολοι, όμως, ευελπιστούν ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά, δεν υπάρχει κίνηση και επισκεψιμότητα» αναφέρει ο κ. Μπασδάνης με τον ίδιο να τονίζει ότι το μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στο κομμάτι των αποκαταστάσεων μετά τις πλημμύρες.

Ο κ. Μπασδάνης ανέφερε, ακόμη, ότι η Μαγνησία αποτελεί πόλο έλξης για επενδύσεις μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών σχημάτων.

Ιωάννα Μπουροπούλου (taxydromos.gr)