Σε αθώωση όλων των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και ο Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας Ενημέρωσης κατά τη χρονική περίοδο διενέργειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, προχώρησε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Το δικαστήριο αθώωσε, υιοθετώντας τη σχετική εισαγγελική πρόταση, τόσο τον κ. Κρέτσο όσο και τα μέλη της επιτροπής που είχαν ως αρμοδιότητα τον έλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής των ενδιαφερομένων, αλλά και τον γιo του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, Ιωάννη Βλαδίμηρο, που έλαβε μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία όμως δεν μπόρεσε να παραμείνει, καθώς η εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών απαιτήσεων δεν στάθηκε δυνατή.

Το δικαστήριο οδηγήθηκε στην αθώωση και των έξι συνολικά κατηγορουμένων, καθώς κρίθηκε ότι δεν αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία πως διέπραξαν κάποιο αδίκημα κατά την προεργασία της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Οι έξι κατηγορούμενοι που ήταν παρόντες –πλην του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα που αντιμετώπισε κατηγορία ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης– απολογούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης κ. Κρέτσος υπεραμύνθηκε της νομιμότητας των ενεργειών της επιτροπής για τη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, αρνούμενος –και αυτός– την εις βάρος του κατηγορία και υποστηρίζοντας ότι τίποτα έκνομο δεν διαπράχθηκε. Η απόφαση αθώωσης των κατηγορουμένων προκάλεσε δήλωση του συνηγόρου του κ. Κρέτσου, Γιάννη Μαντζουράνη, που έκανε λόγο για «δικαίωσή τους και δικαίωση της δημοκρατίας».

Η δίκη που ολοκληρώθηκε χθες για τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης που δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Στο Ειδικό Δικαστήριο δικάζονται καταγγελίες του επιχειρηματία ότι με εντολή του πρώην υπουργού μπήκε στον διαγωνισμό, αν και δεν είχε ίδια οικονομικά μέσα, προκειμένου να αποκτήσει η τότε κυβέρνηση κανάλι δικής της επιρροής.

Iωάννα Μάνδρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)