Με τον θεσσαλικό κάμπο να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων, τις δυνάμεις διάσωσης να επιχειρούν ακόμη σε βοήθεια των πληγέντων και τα συνεργεία αποκατάστασης να προσπαθούν να βάλουν τάξη στο χάος η αγωνία για τις υγειονομικές επιπτώσεις της καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel κορυφώνεται.

Μία βδομάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τα λασπόνερα, ο πόνος και το άγχος για το αύριο παραμένουν. Χιλιάδες ζώα κείτονται νεκρά σε όλο τον Θεσσαλικό κάμπο, εξαιτίας της σφοδρής νεροποντής, ενώ άλλα τόσα προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανά, καθώς το νερό σε πολλά σημεία δεν έχει υποχωρήσει.

Βίντεο της Golden Movies καταγράφει τρομακτικές εικόνες από φάρμες στη Λάρισα, με νεκρά ζώα να βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα που παραμένουν -για την ώρα- ζωντανά, καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν καθαρό νερό και τροφή για να επιβιώσουν.

Καμπανάκι κινδύνου από τους επιστήμονες

Για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες, λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις. Όσον αφορά τα 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας που ανακοίνωσε σήμερα η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε: «Δεν γνωρίζω αν αυτός ο αριθμός είναι πολύ πάνω από το αναμενόμενο για την εποχή γιατί οι γαστρεντερίτιδες έτσι κι αλλιώς υπάρχουν». Μάλιστα τόνισε ότι οποιαδήποτε επαφή με το μολυσμένο πόσιμο νερό ή με τα λιμνάζοντα ύδατα μέσω του στόματος ή των ματιών ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης, όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και η χρήση για πλύσιμο των δοντιών κλπ.

Φόβος υπάρχει επίσης και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε, αν και ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα. Για την ηπατίτιδα Α υπάρχει εμβόλιο οπότε λογικά ο περισσότερος κόσμος το έχει κάνει στην παιδική του ηλικία.

Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις πλημμυρών, έχει αναφερθεί αύξηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, λόγω του θανάτου τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν αναμένεται να φανεί άμεσα, γιατί ο χρόνος επώασης είναι 7-14 μέρες.

Ο καθηγητής συμβούλεψε τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να μην έρχονται σε επαφή με τις λάσπες χωρίς να φοράνε προστατευτικά παπούτσια και αδιάβροχα παντελόνια και να μην έρχονται σε επαφή με τα νεκρά ζώα

Όσον αφορά τα κουνούπια, τόνισε ότι οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών. Κι επειδή η περιοχή είναι ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νείλου, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες ή βδομάδες να δούμε αύξηση των κρουσμάτων.

Τηλεφωνική γραμμή στη διάθεση πλημμυροπαθών για θέματα δημόσιας υγείας

Ενημέρωση προς τους πολίτες οι οποίοι ζουν στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και υγιεινή προσφέρει τηλεφωνική γραμμή. Οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες μπορούν να καλούν καθημερινά, από 08:00 έως 20:00, στις τηλεφωνικές γραμμές 2132161123-4, προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία και Υγιεινή.

protothema.gr