Η πανδημία και οι προοπτικές μιας άνισης και αβέβαιης οικονομικής ανάκαμψης ήταν στο επίκεντρο μιας διήμερης συνόδου κορυφής υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα παραδώσει την προεδρία της G20 στην Ιταλία τον επόμενο μήνα.
Η G20 την Κυριακή υποσχέθηκε καταβάλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει τη δίκαιη διανομή εμβολίων για τον Covid-19 σε όλο τον κόσμο και να υποστηρίξει φτωχές χώρες των οποίων οι οικονομίες έχουν καταστραφεί από την κρίση, μετά από τη σύνοδο κορυφής εικονικά οργανωμένη από τον Ριάντ.
«Η πανδημία COVID-19 και ο άνευ προηγουμένου αντίκτυπός της όσον αφορά τις απώλειες ζωών, τις ζωές και τις οικονομίες που επηρεάζονται, είναι ένα ασύγκριτο σοκ που αποκάλυψε ευπάθειες στην ετοιμότητα και την ανταπόκρισή μας και υπογράμμισε τις κοινές μας προκλήσεις», ανέφερε το τελικό ανακοινωθέν.
Τα έθνη της G20 θα εργαστούν για να «προστατεύσουν ζωές, να παρέχουν υποστήριξη με ιδιαίτερη εστίαση στους πιο ευάλωτους και να επαναφέρουν τις οικονομίες μας σε ένα δρόμο για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και την προστασία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για όλους».
Η παγκόσμια οικονομία γνώρισε έντονη συρρίκνωση φέτος καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού έχουν περιορίσει τις μεταφορές, το εμπόριο και τη ζήτηση σε ολόκληρο τον πλανήτη.
«Έχουμε κινητοποιήσει πόρους για την κάλυψη άμεσων παγκόσμιων χρηματοδοτικών αναγκών για την υποστήριξη της έρευνας, ανάπτυξης, κατασκευής και διανομής ασφαλών και αποτελεσματικών διαγνωστικών, θεραπειών και εμβολίων κατά του Covid-19», επιβεβαίωσαν οι ηγέτες της G20 στην τελική τους δήλωση.
Το να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία είναι το κλειδί για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, ανέφεραν οι ηγέτες της G20.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro και το Reuters.