Εντείνεται η προσπάθεια ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να επιτευχθεί με τη συνδυαστική χρήση διαφορετικών σκευασμάτων. Ετσι, ξεκίνησε την Πέμπτη στη Βρετανία κλινική μελέτη για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της ανάμειξης δύο διαφορετικών εμβολίων. Στους 800 εθελοντές, άνω των 50 ετών, που έχουν εγγραφεί στη μελέτη, θα χορηγηθεί μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca (και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης) και έπειτα από ένα διάστημα τεσσάρων έως δώδεκα εβδομάδων, η δεύτερη δόση του εμβολίου που παρασκευάζεται από τις Pfizer/BioNTech. Η σειρά των εμβολίων δεν έχει σημασία και μπορεί να γίνει το αντίστροφο.
Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της νέας έρευνας, καθηγητής Μάθιου Σναπ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πρόκειται για ένα συγκλονιστικό πείραμα, με δυναμική να βελτιώσει σημαντικά την εξέλιξη των εμβολιαστικών εκστρατειών, τόσο στη Βρετανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το ίδιο πείραμα είναι δυνατόν να επαναληφθεί και με διαφορετικά εμβόλια όταν εγκριθούν από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Παρόμοια δοκιμή, άλλωστε, θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, στο Αζερμπαϊτζάν και σε κράτη της Μέσης Ανατολής. Σε αυτή την περίπτωση θα χορηγείται συνδυαστικά το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το ρωσικό Sputnik V. Τα πρώτα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού αναμένεται να γίνουν γνωστά τον Μάρτιο. Σε μία άλλη εξέλιξη, χθες προστέθηκε η Ολλανδία, μετά τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη  Δανία, τη Σουηδία, στα κράτη που θα χορηγούν το εμβόλιο της ΑstraZeneca μόνο στους νεότερους των 65 ετών.
Παρά την αισιόδοξη προοπτική για τη βελτίωση των εμβολίων, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα μελέτης που εκπόνησε η βρετανική εταιρεία ερευνών Κantar σε επτά κράτη, καθώς δείχνει αμείωτη διστακτικότητα των πολιτών απέναντι στα εμβόλια. Ειδικότερα, τέσσερις στους δέκα πολίτες στη Γαλλία, το 25% των πολιτών στις ΗΠΑ και το 23% στη Γερμανία, θεωρούν πιθανό να μην εμβολιαστούν ή το αποκλείουν κατηγορηματικά. Σημαντικά χαμηλότερη ήταν η δυσπιστία στην Ιταλία (17%), στη Βρετανία (14%) και στην Ολλανδία (17%). H έρευνα, επίσης, διαπίστωσε ότι η δυσπιστία στο εμβόλιο είναι απολύτως ανάλογη της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση της χώρας τους. Οι άνδρες είναι περισσότερο πρόθυμοι να εμβολιαστούν συγκριτικά με τις γυναίκες, ενώ η άρνηση στα εμβόλια είναι παραδόξως πιο διαδεδομένη στις νεότερες ηλικίες.
Την ίδια στιγμή, η γερμανική Επιτροπή Βιοηθικής συνέστησε να μη χορηγούνται ιδιαίτερα προνόμια σε όποιον εμβολιάζεται, τονίζοντας ότι η άρση των περιορισμών, σε προσωπικό επίπεδο θα ήταν εντελώς απαράδεκτη, όπως και η θεσμοθέτηση νέων κανόνων αποκλειστικά για όσους έχουν εμβολιαστεί.
Διόλου ρόδινα, όμως, δεν φαίνεται να είναι τα πράγματα όσον αφορά τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. Ο Ναντίμ Ζαχάουι, αρμόδιος υπουργός για τους εμβολιασμούς στη Βρετανία, απευθυνόμενος σε βουλευτές, τόνισε ότι έχουν ανιχνευθεί παγκοσμίως 4.000 μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Η επικαιροποίηση των εμβολίων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί μία επικίνδυνη μετάλλαξη, χρειάζεται περίπου 30 με 40 ημέρες.
Επίσης την ευθύνη των διεθνών ταξιδιών στο ανθρώπινο κόστος της COVID-19 έδειξε νέα μελέτη που εκπονήθηκε από το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι για κάθε εκατομμύριο διεθνών αφίξεων αυξήθηκαν οι θάνατοι από COVID-19 κατά 3,4% κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Oι ερευνητές κατέληξαν ότι οι έγκαιροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να είχαν αλλάξει την πορεία της πανδημίας στη δυτική Ευρώπη.
Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία NordVPN Teams, σε Βρετανία, Καναδά, Αυστρία και ΗΠΑ σχετικά με την τηλεργασία στην εποχή της πανδημίας, διαπίστωσε ότι ο εργασιακός φόρτος των τηλεργαζομένων αυξήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να παραμένουν προσηλωμένοι στις οθόνες των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών τουλάχιστον δύο ώρες περισσότερο από την προ πανδημίας εποχή. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι από το σπίτι κάνουν μικρότερα διαλείμματα για φαγητό, συχνά πρέπει να εργαστούν ακόμα και άρρωστοι, το ωράριό τους είναι απροσδιόριστο και δεν υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στον χρόνο εργασίας και ξεκούρασης.
Συνελήφθη ο Πιρς Κόρμπιν
Συνελήφθη την Πέμπτη από τις βρετανικές αρχές ο αδελφός του πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Πιρς Κόρμπιν, επειδή εξέδωσε και διένειμε φυλλάδια, στα οποία συγκρίνεται η εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID-19  με το στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς. Ειδικότερα, στα φυλλάδια απεικονίζεται η είσοδος του πολωνικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, αλλά η εικονική της επιγραφή «Ελευθερία διά της Εργασίας» έχει αντικατασταθεί με το «Ελευθερία διά των εμβολιασμών». Στο εσωτερικό τους αναπαράγεται ένα μείγμα θεωριών συνωμοσίας, όπως ότι με τον εμβολιασμό βάζουν τσιπάκια για να μας παρακολουθούν. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον 73χρονο Κόρμπιν είναι η διασπορά ψευδών πληροφοριών και η δημόσια όχληση. Για την υπόθεση των φυλλαδίων συνελήφθη και ένας 37χρονος άνδρας, χωρίς, ωστόσο να γίνει γνωστή η κατηγορία που τον βαρύνει. Ο Πιρς Κόρμπιν είναι γνωστός για την εν γένει στάση του εναντίον των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, με συμμετοχές σε διαδηλώσεις αρνητών του lockdown.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ