Η BioNTech σε συνεργασία με την Pfizer παρασκευάζουν το υποψήφιο εμβόλιο κατά του Covid-19 και σχεδιάζουν να το κοστολογήσουν κάτω από τις τυπικές τιμές της αγοράς και να διαφοροποιήσουν τις τιμές μεταξύ χωρών ή περιοχών.
Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για τους Financial Times, ο επικεφαλής στρατηγικής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, Ράιαν Ρίτσαρντσον, δήλωσε ότι η τιμή του εμβολίου, η οποία καθορίζεται από κοινού με την Pfizer και δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση, θα αντικατοπτρίζει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα.
«Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις, οπότε σχεδιάζουμε να τιμολογήσουμε το εμβόλιό μας πολύ κάτω από τα τυπικά επιτόκια της αγοράς, που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και με στόχο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση του εμβολίου σε όλο τον κόσμο», είπε ο Ρίτσαρντσον.
«Περιμένω να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε, αρνούμενος να επεκταθεί στις διαφορετικές τιμές.
Το εμβόλιο, όπως ανακοινώθηκε την Δευτέρα 9/11 είναι αποτελεσματικό κατά 90%, με βάση τα προκαταρτικά αποτελέσματα της δοκιμής, ένα σημαντικό ορόσημο στον πόλεμο ενάντια σε έναν ιό που σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύρια ανθρώπους και έπληξε την παγκόσμια οικονομία.
1,3 δισεκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021
Τον Ιούλιο, η Pfizer είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του δυνητικού εμβολίου σε τιμή 39 δολαρίων για ανοσοποίηση δύο δόσεων, ή 19,5 δολάρια ανά δόση, με την επιλογή να πουλήσει άλλες 500 εκατομμύρια δόσεις υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ξεχωριστά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει αύριο την έγκριση σύμβασης προμήθειας με την Pfizer και τη BioNTech. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ένα συμβόλαιο 300 εκατομμυρίων δόσεων πλησιάζει να υπογραφεί, χωρίς να παρέχει οικονομικούς όρους.
Ο Ρίτσαρντσον είπε επίσης ότι ο στόχος των δύο εταίρων να παρέχουν 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 θα ήταν το αποτέλεσμα μια ενίσχυσης των προσπαθειών μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Παράλληλα θα υπήρχε σημαντική παροχή κατά το πρώτο εξάμηνο, η αύξηση της παραγωγής θα συνεχιζόταν κατά τη διάρκεια του 2021.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και Financial Times