Η ραγάδα πρωκτού, ή αλλιώς ραγάδα δακτυλίου, είναι μία από τις πιο ενοχλητικές τραυματικές περιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα του ασθενούς. Πρόκειται για μία ρωγμή, σαν τραυματισμό κατά μήκος του βλεννογόνου του πρωκτού, η οποία έχει αρκετό βάθος φτάνοντας μέχρι τον μυϊκό χιτώνα και τον εσωτερικό σφικτήρα του πρωκτού.

Επιπλέον, η ραγάδα πρωκτού συχνά από μη έμπειρο μάτι μπορεί να παρερμηνευθεί ως αιμορροΐδες, καθώς περιφερειακά αυτής, δημιουργείται μία δερματική διόγκωση, σαν όζος. Σημαντικό είναι ωστόσο, αν παρατηρήσετε κάποιο τέτοιο σύμπτωμα να βρίσκεστε σε επικοινωνία με τον γιατρό σας, καθώς πολλαπλές ραγάδες πρωκτού μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη μία πιο σοβαρής πάθησης, όπως η νόσος του Crohn.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα

Από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα τα οποία αναφέρουν οι ασθενείς με ραγάδα πρωκτού, είναι έντονος πόνος σαν κάψιμο κατά την αφόδευση, ο οποίος μάλιστα μπορεί να διαρκέσει έως και 4 με 5 ώρες μετά, ενώ συνοδεύεται και από μικρή αιμορραγία.

Τι προκαλεί την πάθηση και τι πρέπει να προσέχετε

Τα συνηθέστερα αίτια που επιφέρουν τη ραγάδα πρωκτού, είναι τραυματικής φύσης. Καθώς η ραγάδα δακτυλίου αποτελεί ουσιαστικά μία πληγή στην βλεννογόνο του πρωκτού, επηρεάζει συχνά άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα, καθώς τα αφυδατωμένα κόπρανα προκαλούν τραυματισμό κατά την αφόδευση. Σπανιότερα ο τραυματισμός μπορεί να είναι σεξουαλικής φύσεως ή και χειρουργικής (αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης που δεν επουλώθηκε σωστά).

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένες πιο σοβαρές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η ραγάδα πρωκτού προκύπτει ως αποτέλεσμα κάποιας φλεγμονοειδούς πάθησης, όπως η νόσος του Crohn και τα συμπτώματα αυτά, πρέπει να αντιμετωπιστούν πιο εξειδικευμένα, με ολοκληρωμένη φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία.

Από τις δυσάρεστες επιπλοκές της ραγάδας πρωκτού είναι οι σπασμοί του σφιγκτήρα, που σε χρόνιες καταστάσεις τον καθιστούν υπερτροφικό, στενεύοντας ακόμα περισσότερο την δίοδο και επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερη δυσκοιλιότητα, τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο της πάθησης. 

Μέθοδοι αντιμετώπισης της πάθησης

Η ραγάδα πρωκτού, σε πρώτο επίπεδο θα πρέπει να σταματήσει να επιδεινώνεται, γι’ αυτό ξεκινάει πάντα φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς και χορήγηση τοπικών αναισθητικών σε κρέμες.

Ωστόσο, καθώς αυτές οι μέθοδοι έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα της χειρουργικής αντιμετώπισης, η οποία, παρά τον φοβιστικό όρο που την συνοδεύει, στην πραγματικότητα είναι ανώδυνη, αναίμακτη και εξαιρετικά αποτελεσματική με ταχύτατη επούλωση.

Η χειρουργική οδός

Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η έσω σφιγκτηροτομή, που απαλλάσσει από τον χρόνιο σπασμό του σφικτήρα διευκολύνοντας την επούλωση της ραγάδας πρωκτού. Παράλληλα κατά την διάρκεια της επέμβασης πραγματοποιείται εκτενής καθαρισμός της  ραγάδας για αποφυγή μολύνσεων ή επιπλοκών.

Πρόκειται για μία πολύ εύκολη και γρήγορη επέμβαση που διαρκεί το πολύ μισή ώρα, ενώ μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας αμέσως μετά, απολαμβάνοντας τα αποτελέσματα της θεραπείας από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Επισκεφθείτε τον γενικό χειρουργό Γιώργο Κ. Γεωργίου και μάθετε περισσότερα για την ραγάδα πρωκτού.

Ιστοσελίδα: gkgeorgiou.gr