Την ανάγκη προετοιμασίας των χωρών για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού, επισημαίνει ο διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Χανς Κλούγκε, προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση το δεύτερο αυτό κύμα, θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης πολλούς θανάτους.
Ο Δρ Κλούγκε καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν το χρόνο με σύνεση και να ενισχύσουν τα δημόσια συστήματα υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπου δεν υπάρχει υγεία, δεν υπάρχει οικονομία».
Παράλληλα δηλώνει ανήσυχος για το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλό κύμα το φθινόπωρο.
«Ανησυχώ πολύ για ένα διπλό κύμα το φθινόπωρο» λέει σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δεύτερο κύμα Covid και άλλο ένα της εποχικής γρίπης ή της ιλαράς. Πριν από δύο χρόνια είχαμε 500.000 παιδιά που δεν έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς», λέει ο Δρ Κλούγκε.
Σημειώνει ότι η άρση των απαγορεύσεων πρέπει να γίνει «σταδιακά και προσεκτικά» και τονίζει ότι αν και ο κόσμος πιστεύει πως η καραντίνα έχει τελειώσει παρόλα αυτά «τίποτα δεν έχει αλλάξει» καθώς δεν έχει βρεθεί εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού.
«Τώρα είναι ώρα προετοιμασιών, όχι πανηγυρισμών», δηλώνει το στέλεχος του ΠΟΥ, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα έχουν αρχίσει να μειώνονται ακόμα και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία δε σημαίνει πως η πανδημία έχει τελειώσει.

(in.gr)