Οι πολύποδες μήτρας και η ενδομητρίωση είναι δύο παθήσεις που μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, δίνοντας σοβαρά συμπτώματα τα οποία για να αντιμετωπιστούν συχνά χρειάζονται χειρουργείο.

Συμπτώματα ενδομητρίωσης

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να κάνει την εμφάνισή του, είτε κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, είτε με μορφή δυσπαρευνίας ή ακόμα και σε καθημερινή βάση λόγω συμφύσεων.

Μπορεί να παρατηρηθεί και μικρή διαφυγή αίματος από τα ούρα ή από το έντερο. Η υπογονιμότητα επίσης είναι πολύ ενδεικτική σαν σύμπτωμα ενδομητρίωσης και το έχουν οι περισσότερες γυναίκες. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι όσο δύσκολη είναι η ενδομητρίωση τόσο πιο δύσκολη η σύλληψη.

Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και τις αλλαγές στην ψυχολογία της γυναίκας, όπου παρουσιάζεται συχνά θλίψη και αϋπνίες. Σπανιότατα έχει παρουσιαστεί έντονος πόνος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.

Θεραπεία ενδομητρίωσης

Υπάρχουν δύο χειρουργικές μέθοδοι που μπορούν να επιλεγούν για την ενδομητρίωση και αυτές είναι η ενδοσκοπική επέμβαση με ρομποτική ή η ανοιχτή επέμβαση με μεγάλη τομή στην κοιλιά.

Η ενδοσκόπηση είναι η προτεινόμενη μέθοδος, όπου χωρίς υποτροπές και με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο η νόσος ελαχιστοποιείται και έτσι η γυναίκα πιθανότατα να μην ξαναχρειαστεί κάποιο χειρουργείο.

Συμπτώματα πολυπόδων

Οι πολύποδες σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα και συνήθως η διάγνωσή τους γίνεται εξαιτίας εξέτασης άλλης πάθησης ή υποψίας ή στα πλαίσια του τεστ παπ.

Ωστόσο αν εκδηλωθεί συμπτωματολογία, συνήθως αυτή είναι:
•    διαταραχές εμμήνου ρύσεως
•    μεσοπερίοδοι
•    αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή
•    υπογονιμότητα
•    καθ’ έξιν αποβολές

Θεραπεία υστεροσκόπησης

Η αφαίρεση του πολύποδα με υστεροσκόπηση, είναι η πιο εξελιγμένη μέθοδος, που μπορεί να γίνει με ιδιαίτερη ακρίβεια. Με αυτή ελέγχεται ολόκληρη η ενδομητρική κοιλότητα και δεν επιτρέπει κανένα κίνδυνο τραυματισμού.Με την υστεροσκόπηση επίσης, η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη και δεν χρειάζεται ολική νάρκωση.

Ενημερωθείτε περαιτέρω στο neogenesis.gr.