Η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που παρήγαγαν και επέτρεψαν την ευρεία κυκλοφορία ενός εμβολίου κατά της COVID-19. Το εμβόλιο Sputnik-V έχει χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες χωρίς να έχει παρατηρηθεί ούτε ένα κρούσμα θρόμβωσης σαν σπάνια παρενέργεια. 

Αυτό μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο δηλώσεις της επικεφαλής της εποπτικής αρχής της Ρωσίας, Άλα Σαμοΐλοβα. Την στιγμή που τόσο το εμβόλιο της Johnson & Johnson όσο και εκείνο της AstraZeneca βρίσκονται στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών για τα κρούσματα θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί, στη Ρωσία δεν έχει παρατηρηθεί ούτε ένα. 

Η σημασία του καθαρισμού του σκευάσματος 

Η Άλα Σαμοϊλοβα δηλώνει ότι η απουσία θρομβώσεων σχετίζεται με τον καθαρισμό του σκευάσματος, η οποία επιτυγχάνεται μέσω μια διαδικασίας πολλαπλών σταδίων. Η απουσία παρόμοιων παρενεργειών, επιβεβαιώνεται και από το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής, το οποίο δημοσιεύει στοιχεία για τα αποτελέσματα από την χρήση του εμβολίου στις κλινικές δοκιμές.

Η Σαμοϊλόβα δήλωσε ότι η Roszdravnadzor πραγματοποιεί συστηματικά ελέγχους σχετικούς με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι το ρωσικό σύστημα ελέγχου που αφορά την ασφάλεια της ανοσοποίησης ελέγχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι, ο καθαρισμός του εμβολίου Sputnik-V που πραγματοποιείται σε πολλά στάδια με την χρήση υψηλής τεχνολογίας χρωματογραφίας και μικροφιλτραρίσματος (μικροδιήθησης) αποκλείει την παραμονή υψηλών ποσοτήτων υπολείμματος DNA, το οποίο συνιστά παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη θρομβώσεων», δήλωσε η Σαμοϊλόβα.

Παράλληλα η ίδια επισήμανε ότι τα ξένα εμβόλια περιέχουν δεκάδες φορές περισσότερα νουκλεϊνικά οξέα, απ' ότι το Sputnik-V: 1-2 mcg Sputnik-V έναντι των 50-100 mcg στα ξένα εμβόλια και σε άλλες πλατφόρμες.