Σε 30 μέρες περίπου θα είναι έτοιμη η Χάρτα Υγείας για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με την οποία θα γίνεται η κατανομή πόρων και προσωπικού ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του κάθε νοσοκομείου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών Patients in Power που γίνεται σήμερα στο ξενοδοχείο Caravel από το Health Daily και την Boussias Communications.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι τα γενόσημα δεν θα περνούν από την επιτροπή ΗΤΑ στο εξής ενώ, θα καταργηθεί το 25% για τις νέες καινοτόμες θεραπείες που εισέρχονται στην αγορά. Επιπροσθέτως, όπως είπε, θα γίνει επανα-υπολογισμός στους προϋπολογισμούς νοσοκομείων γιατί δεν είναι επαρκείς.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση στην αποζημίωση των νεοεισερχόμενων φαρμάκων έτσι ώστε να λαμβάνει το κράτος την καλύτερη τιμή για να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα νέα φάρμακα τα οποία μπορούν να μειώσουν τα κόστη υγείας συνολικά.
Ο υπουργός Υγείας μίλησε για μετεξέλιξη των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ κ.λπ. λέγοντας ότι δεν θέλει να κλείσουν αλλά να αλλάξουν μορφή και να επανδρωθούν σωστά για να λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Όπως είπε, η σωστή επάνδρωση σημαίνει ότι να συμπεριληφθούν σε αυτές όλοι οι γιατροί της γειτονιάς, δηλαδή οι γιατροί που γνωρίζουν και εμπιστεύονται οι οικογένειες γιατί μόνο έτσι θα εμπιστευθούν οι ασθενείς τις δομές αυτές και κατά συνέπεια θα μπορεί να γίνει μια σημαντική αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Ο υπουργός ζήτησε από όλους να επιδείξουν ψυχραιμία και νηφαλιότητα και εμπιστοσύνη μέχρι να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα στις επερχόμενες αλλαγές.

naftemporiki.gr