Οι παθήσεις της ουροδόχου κύστης είναι πολλές και πάντα χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση για να θεραπευτούν και η γυναίκα να μην αντιμετωπίζει περαιτέρω πρόβλημα. Η ακράτεια ούρων και τα θηλώματα ουροδόχου κύστης, είναι δύο από τις πιο συχνές ασθένειες που μπορούν να συμβούν σε κάθε γυναίκα. 

Ποια είναι τα συμπτώματα των δύο αυτών παθήσεων;

Ακράτεια

Η ακράτεια έχει ως βασικό σύμπτωμα την όχι ηθελημένη απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων. Παράλληλα μπορεί να εμφανίζεται και μετά από αντιδράσεις του ανθρώπου σε διάφορα ερεθίσματα όπως είναι ο βήχας ή η άρση βαρών από την πίεση που ασκείται. 

Η απογοήτευση συνοδεύει την κάθε γυναίκα ή άνδρα με ακράτεια ούρων, αφού ασυναίσθητα συνδέεται στο μυαλό τους με την προχωρημένη ηλικία. Η συχνότητα των συμπτωμάτων διαφέρει ανάλογα με τις δραστηριότητες της κάθε γυναίκας ή άνδρα αλλά και το αν έχει περάσει τοκετό (όταν πρόκειται για γυναίκα). Στην πραγματικότητα η γυναικεία ακράτεια στην χώρα μας παίρνει μεγάλα ποσοστά και είναι αντιμετωπίσιμη, ειδικά αν ο ασθενής το εκμυστηρευτεί νωρίς στον ουρολόγο της. 

Θηλώματα ουροδόχου κύστης

Τα θηλώματα της ουροδόχου κύστης είναι μία μορφή καρκίνου, που προσβάλλει την ουροδόχο κύστη, δηλαδή την περιοχή που αποθηκεύονται τα ούρα. Είναι συχνότερη στους άνδρες και εκδηλώνεται με την μορφή θηλωμάτων, τα οποία θα λέγαμε ότι είναι κάτι σαν πολύποδες. 

Το συχνότερο σύμπτωμα της πάθησης αυτής είναι η αιματουρία είτε που φαίνεται με γυμνό μάτι είτε που μέσω εξέτασης ούρων, την αναγνωρίζει ο γιατρός.

Σπανιότερα ο ασθενής νιώθει καύσο και πόνο στην ούρηση και δυσκολία στην διεκπεραίωση αυτής. Συνοπτικά η συμπτωματολογία, εκτός από την αιματουρία, είναι οι δυσκολίες στην ούρηση και η ανάγκη για ούρηση ενώ η κύστη είναι άδεια. 

Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Παντελής Κατσίβας

Ιστοσελίδα: katsivas-urology.gr

Φωτογραφία από https://www.katsivas-urology.gr/images/logo.png